Novi protesti širom Crne Gore

Desetine hiljada građana u Podgorici, Beranama i Bijelom Polju učestvuje u litijama ulicama ovih gradova, pružajući na taj način otor spornom Zakonu o slobodi vjeroispovjesti.

Litije su krenule nakon molebana.

U Beranama je večeras u litiji krenulo više od 12.000 građana.

Litija se kreće od od zgrade opštine do Manastira Đurđevi stupovi, gdje se očekuje oko 17.000 građana, javljaju crnogorski mediji.

U Bijelom Polju više od 10.000 vjernika šeta glavnim gradskim trgom nakon molebana.

Nakon molebana u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, vjernici su zajedno sa sveštenstvom bili u molitvenoj šetnji sa ikonama i crkvenim barjacima.

Litija se kretala od Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja do dvorjanske Crkve Svetog Dimitrija na Kruševcu i nazad do Sabornog hrama.

Nakon litije u kripti Sabornog hrama biće održano predavanje i predstavljanje knjige vladike diseldorfskog i njemačkog Grigorja.

Za večeras su najavljeni molebani u gradovima na crnogorskom primorju – Herceg Novom, Kotoru, Baru, Tivtu, kao i u Budvi.

Prema procjenama Mitropolije crnogorsko-primorske, svako veče na crnogorskim ulicama prisustvuje više od 70.000 vjernika, a sinoć je taj broj prešao i 100.000 jer su održane najveće i najbrojnije litije do sada u Podgorici, Nikšiću, kojima je prisustvovalo skoro 50.000 vjernika.

Pravoslavni narod širom Crne Gore svake večeri prisustvuje molebanima, liturgijama i litijama kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovjesti koji je već nazvan “zakonom protiv Boga i vjernog naroda u Crnoj Gori”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.