Novi “stidljivi” belgijski kralj

Belgija će 21. jula dobiti novog kralja. Princ Filip nasljediće svog oca Alberta II na tronu ali i u ulozi „ujedinitelja“ lingvistički podijeljene belgijske nacije.

Poslije 20 godina na tronu, šesti po redu belgijski kralj, 79-godišnji Albert II, prepustiće presto svom sinu, 53–godišnjem princu Filipu, i to na Dan nezavisnosti Belgije 21. jula. Ovu, očekivanu odluku, kralj Albert saopštio je u srijedu (4.7.) svojim sunarodnicima u govoru koji su direktno prenosili svi vodeći belgijski mediji, a koji je, u duhu tradicije, počeo i završio intoniranjem nacionalne himne. „Kraj moje vladavine ne znači da će se naši putevi razići. Upravo suprotno. Živjela Belgija!“ – kazao je Albert II.

Ovom porukom, rečenom na tri jezika: francuskom, flamanskom i njemačkom, koju su belgijski mediji, u zavisnosti od jezičke orjentacije, različito prenosili, kralj Albert pozdravio je svoje sunarodnike.

„Opušteni“ kralj i „povučeni“ princ

Kralj Albert II postao je tako prvi belgijski kralj koji je dobrovoljno abdicirao. U svom obraćanju, koje je imalo sve atribute kraljevskog, počev od držanja, biranih riječi i pažnje koju je dobio od dvojih sunarodnika, Albert II kaže da mu „zdravlje i godine“ ne dozvoljavaju da obavlja svoju dužnost na način na koji bi htio, kao i da u „miru i povjerenju“ prepušta tron princu Filipu, za koga smatra da je „spreman da ga naslijedi“. Istovremeno, 53-godišnji princ Filip, koji je još od malih nogu okarakterisan kao stidljiv i povučen, bez aure spontanosti koju je nosio njegov otac imao je samo kratak komentar, za prvu belgijsku televiziju La Une, na predstojeću smjenu na tronu: „Vidjećemo kad taj momenat dođe.“

Princ Filip je prije diplome Standforda, završio pilotsku vojnu školu, a zatim predvodio mnoge belgijske ekonomske misije širom svijeta. Oženjen je princezom Matildom (naslovna fotografija), aristokratkinjom belgijsko-poljskog porijekla, sa kojom ima četvoro djece.

Belgija ujedinjena oko kralja i fudbala

Iako belgijski kralj ima uglavnom ceremonijalnu ulogu bez izvršnih ovlašćenja, u ovoj lingvistički podijeljenoj zemlji on ima i specifičnu ulogu „ujedinitelja“ Flamanaca i Valonaca. Upravo je na Albertu II bilo da presiječe „gordijev čvor“ 2011. godine u trenutku kada je Belgija oborila svjetski rekord i ušla u 541. dan bez vlade zbog nemogućnosti partijskih lidera da oforme koaliciju. I dok belgijski premijer, Elio di Rupo, obećava novom kralju „svu podršku vlade“, Belgijanici će vam reći da je zemlja ujedinjena „jedino oko kralja i nacionalne fudbalske reprezentacije“ i da će Filipu sva podrška biti potrebna, imajući u vidu nove federalne izbore u Belgiji zakazane za sljedeću godinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.