Novorođenče: Prvi dani u porodici

U današnje vrijeme zbog modernih medicinskih procedura porodilište se obično napušta treći dan nakon porođaja. Naša beba ovisi o nama. Mi je moramo njegovati, hraniti, učiti, kupati i čuvati jer je volimo.

Malo nježno dijete je samo s nama. U našem domu bebi smo pripremili krevetić s tvrdim madracem presvučenim zategnutom plahticom.

Krevetić je bez jastuka u blizini prozora zbog dnevnog svjetla, ali zaštićen od mogućeg propuha. Tu je i stolić za presvlačenje i bebina odjeća.

I majčin krevet je tu. Soba treba biti svijetla i prozračna. Trebamo izbjegavati razne mirise, jake dezodoranse i druga aerozagađenja zbog mogućih alergijskih reakcija.

Beba je vrlo nježna i savitljiva. Potrebno je i pametno prvi mjesec dana dijete držati u jastučiću i tako čuvati njegovo tijelo.

Volimo životinje i mnogi imamo kućne ljubimce, ali u stanu gdje boravi naša beba, nema mjesta za kućnog ljubimca.

Dojenje smo „naučili“ u rodilištu. Ali… kako dojiti?

Svaki pokret usnica naše bebe ne znači da je gladna. Pri hranjenju je najbolji da je majka u sjedećem položaju. Dijete trebamo držati u što uspravnijem položaju jer tako najlakše siše i najmanje guta zraka, a to ujedno znači da će manje povraćati i imati manje grčeva. Primjetit ćemo da beba traži hranu svaka dva-tri sata.

Neke majke drže dijete „non-stop“ na grudima. I što time dobivaju? Umor i iscrpljenost. A dijete ne jede nego spava. I dojke se pune, te se javljaju mastitis i ragade bradavica.

Sređen život, pomoć u prvim danima, odmor, prehrana kao i dobar san omogućuju dojenje kroz duže vrijeme. Prvih sedam do deset dana potrebno je majku i dijete zaštititi od posjetilaca. Njih dvoje se trebaju upoznati na miru i naći svoj ritam hranjenja, sna i njege.

Majka je većinom emotivno nestabilna, plašljiva i brižna. Često je nespretna pri uzimanju svog djeteta u ruke. Boji se da ga ne ozlijedi. Boji se okupati dijete.

Pupak je posebna zona straha. Majka se uzbudi kad beba bljucne – to je za nju povraćanje i odmah poziva pedijatra. Ako mirno spava prilazi bebi i provjerava da li diše. Dječji plač je majci prvi znak bolesti.

A beba plače kad je mokra, kad joj je vruće ili hladno, kad je gladna ili kad želi naš zagrljaj. Samo neutješan plač, plač koji traje zahtjeva pregled pedijatra.

Patronažna služba dobiva obavijest porodilišta o rođenju djece i dolazi u posjetu te savjetima i praktično pomaže majci u ophođenju s bebom.

Patronažna sestra:

1. pregleda novorođenče i utvrđuje promjene na koži i sluznicama – izgled bebe

2. provodi kompletnu njegu djeteta te pokazuje: kako kupati bebu, kako premotati bebu, kako je presvući.

3. savjetuje o higijenskim mjerama u okolini majke i bebe.

4. trudi se da se dojenje provodi. Savjetuje prehranu majke za što bolje dojenje jer je majčino mlijeko najbolja hrana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.