Objesio se bivši vojnik Velike Britanije, progonili ga demoni i sjećanja iz Bosne

Mitchell Hutton, 42-godišnji bivši pripadnik mirovnih snaga Velike Britanije, koji je služio u BiH za vrijeme rata, pronađen je mrtav u svom stanu u Windsor Guildhallu u gradu Berkshireu.

Prema izjavama članova njegove porodice, Huttona su progonili “demoni i sjećanja iz Bosne”. Nakon što je napustio vojsku dijagnosticiran mu je posttraumatski stresni poremećaj (PTSP). Izlaz iz teškog psihičkog stanja pokušao je naći u alkoholu, a patio je od noćnih mora i suicidalnih misli.

“Ono što je vidio mnogo ga je mučilo. Sjećanja o Bosni stalno su ga proganjala. Mrzio je sebe zbog toga što je postao. Duboko je patio i godinama se odupirao demonima”, kazala je Mitvhellova supruga Sharon.

Ona je kazala da je njihova 15-godišnja kćerka često pronalazila bilješke u kojima je govorio o samoubistvu, koje je na kraju i počinio. Pronađen je mrtav tri dana nakon posljednjeg kontakta sa porodicom.

On se britanskoj vojsci priključio sa 16 godina i u izvještaju koji je jučer predstavljen navodi se da je iz teške ratne traume izlaz taržio u alkoholu. U njegovoj krvi pronađena je tri puta veća količina alkohola od dozvoljene.

“Kada smo ga pitali da li želi ići u bolnicu i liječiti se, za njega je to bilo isto kao da ide u zatvor”, kazala je medicinska sestra Tieni Zhuwau iz Kraljevske bolnice Berkshire.

U mjesecima koji su prethodili njegovom samoubistvu, Hutton je doživio nekoliko napada nakon što je pokušao ostaviti alkohol. U međuvremenu se i razveo od svoje supruge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.