Odbijen zahtjev za puštanje vlasnika

megauploadodbijenzahtjev

Sud na Novom Zelandu odbio je danas zahtjev vlasnika web-stranice Megaupload Kima Dotcoma da bude pušten iz pritvora uz plaćanje kaucije,

uz ocjenu da bi mogao da pokuša bjekstvo prije rasprave o izručenju u SAD.Dotcom, njemački državljnin poznat i pod imenom Kim Schmitz, vraćen je u pritvor do 22. februara, kada će biti održano saslušanje povodom zahtjeva za izručenje u SAD.

Tužilaštvo tvrdi da je Dotcom bio vođa grupa koja je od 2005. godine zaradila 175 miliona dolara zahvaljujući nelegalnom kopiranju i distribuciji muzike, filmova i ostalog materijala zaštićenog autorskim pravima.

Advokati odbrane tvrde da je Megaupload samo pružio prostor za skladištenje podataka, a Dotcom (38) odbacije sve optužbe. On je uhapšen sa još tri osobe 20. januara, kada je policija Novog Zelanda upala na njegovo imanje na zahtjev američkog Federalnog istražnog biroa.

Dotcom je rekao sudu da ne namjerava da pobjegne u rodnu Njemačku, gdje bi bio bezbjedan od izručenja. Njegova imovina je zamrznuta, a web-stranica ugašena.

“Neću pobjeći. Želim da se borim protiv ovih optužbi pod poštenim uslovima. Imam troje male djece. Žena mi je trudna i rodiće blizance. Samo želim da budem sa njima”, rekao je Dotcom u obraćanju sudu.

Tužilaštvo je ponovilo da postoji veliki rizik da će optuženi pokušati da pobjegne, pošto posjeduje nekoliko pasoša, novac i pristup različitim vrstama transporta.

Očekuje se da će SAD u narednih nekoliko sedmica formalno podnijeti zahtjev za njegovim izručenjem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.