Odgovor Rusima: Reciprocitet je odraz brojnih prepreka koje je Srbija nametnula Kosovu

Odnosi sa Srbijom će biti izgrađeni na principu reciprocieta, kao jedinog legitimnog oblika izgradnje međusobnih odnosa, saopštilo je danas kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Kljan Kosova.

Reagujući na jučerašnji poziv i insistiranje ruskog Ministarstva spoljnih poslova da vlasti u Prištini odustanu od taksi na robu iz Srbije, kosovsko ministarstvo navodi da mere reciprociteta još nisu u potpunosti počele da se primenjuju jer se čeka da Srbija prva ukloni barijere koje je postavila.

„Republika Kosovo je nezavisna i suverena država, opredeljena za dobre međususedske odnose. Odnosi sa Srbijom biće izgrađeni na principu reciprociteta, kao jedinog legitimnog oblika izgradnje jednakih međudržavnih odnosa. Mere su odraz brojnih prepreka koje je Srbija nametnula Kosovu“, navodi se u saopštenju kosovskog Ministarstva spoljnih poslova.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo Prištinu da ukine takse SrbijiRusko Ministarstvo inostranih poslova
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo Prištinu da ukine takse Srbiji
Ministarstvo kaže da reciprocitet još nije počeo u potpunosti da se primenjuje.

„Kosovo još nije počelo da primenjuje širok spektar barijera koje Srbija već primenjuje prema Kosovu. Nudimo Srbiji priliku da razmisli i ukloni prepreke. Odnosi između naših država ne mogu se jednostrano normalizovati, već moraju odražavati volju obe strane“, navedeno je u saopštenju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.