Opozicija Kosova počela potpisivanje peticije protiv sporazuma sa Srbijom


Prvi koji su potpisali ovu peticiju bili su sami lideri triju opozicionih partija.

Predsjednik pokreta “Samoopredeljenje”, Visar Imeri, kazao je da je ova peticija važna za mobilizaciju građana.

“Na taj način će se poslati signal da građani Kosova ne prihvataju ovo rušenje države koju čini vlada”, kazao je on. Pokret smatra da sporazum o Zajendici opština sa srpskom većinom predstavlja podjelu Kosova.

Ramush Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova, istakao da će se potpisivanjem peticije ojačati protivljenje sporazumima koji, kako kaže, bankrotiraju Kosovo.

“Ovi sporazumi nisu samo štetni u političkom smislu ili u smislu vladavine prave, već štete i ekonomiju zemlje, a to će osiromašiti više Kosovo. Ovo je dobra mogućnost da se upitaju građani da li se slažu sa ovim procesom ili ne”, naveo je on. Haradinaj je kazao da demarkacija sa Crnom Gorom nije izvršena ispravno i da je Kosovo izgubilo dio svoje teritorije.

Lider Inicijative za Kosovo, Fatmir Ljimaj, kazao je da će ova peticija poslati jasnu poruku onima koji su sporazume potpisali u ime građana, a bez njihovog odobrenja.

“Pozivam sve građane Kosova, bez razlike, da posvete minut potpisivanju ove peticje protiv svog lošeg koje je zadesilo Kosovo”, kazao je on.

Inače, opozicija je u četvrtak spriječila održavanje sjednice Skupštine zato što je premijer Kosova, Isa Mustafa, zatražio da se njegovo izlaganje o nedavno postignutim briselskim sporazumima, o Zajednici, energetici, telekomu i mostu na Ibru, odloži za sljedeću nedjelju.

Razlog je bio taj što pojedini ministri u njegovom kabinetu koji su bili uključeni u dijalog, nisu mogli da prisustvuju sjednici.

Opozicija nije dozvolila da se stavi na glasanje promjena dnevnog reda i tako je predsedavajući skupštine prekinuo sjednicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.