Oproštaj od nastradalog pripadnika EULEX-a

Intonacijom himne Litvanije i Evropske unije i molitvom kapelana KFOR-a, započela je oproštajna ceremonija za pripadnika EULEX-a, Audriusa Šenavičiusa, koji je prošle nedjelje ubijen na sjeveru Kosova kada su nepoznate osobe iz zasjede vatrenim oružjem napale dva vozila ove misije.

Komemoraciju koju je u srijedu organizovala misija EULEX održana je na vojnom dijelu aerodroma u Prištini.
 
Na njoj su pored šefa ove misije i državnih zvaničnika prisustvovali i Darius Gaidis, izaslanik ministra, otpravnik poslova Ambasade Republike Litvanije u Bugarskoj i Vigantas Paigozinas, zamjenik generalnog direktora Carinske službe Republike Litvanije. Među prisutnima je bila i majka ubijenog Šenavičiusa.
 
Gaidis je kazao da je Šenavičius bio hrabar čovjek, i da je njegov život žrtvovan kako bi se osigurao mir, bezbjednost i prosperitet za sve ljude na Kosovu. On je izjavio da majka ubijenog, porodica i Vlada Litvanije očekuju brze rezultate istrage.

„On je bio žrtva surovog i besramnog čina nasilja. Ovo nasilje koje je i napad na ljudsko dostojanstvo i naše zajedničke EU vrijednosti se mora istražiti i počinioci moraju biti izvedeni pred lice pravde“, rekao je on, dodajući da vlasti na Kosovu i međunarodna zajednica imaju neospornu odgovornost za to.  

Gaidis je takođe dodao da je Kosovu potrebna međunarodna zajednica i da ovaj brutalan napad dokazuje da EULEX, KFOR i UNMIK i ostale vladine i nevladine organizacije imaju važnu ulogu u pružanju stabilnosti i vladavine zakona na Kosovu.
 
Šef misije Bernd Borhard ovom prilikom je kazao da je tragična i brutalna smrt Šenavičiusa duboko pogodila ne samo njega, već cijelu misiju EULEX-a na Kosovu. On je podsjetio da je Šenavičius za sobom ostavio suprugu i dva blizanca.
 
“Dobro znam da njegovoj porodici ništa što ja ili neko drugi kaže ne može nadoknaditi gubitak ili na bilo koji način umanjiti tugu. Ali sam siguran i obećavam da ćemo prevrnuti svaki kamen kako bismo počinioce ili počinioca doveli pred lice pravde. Ne možemo dozvoliti da nas kriminal, nasilje i pretnje odvrate od ispunjavanja naše misije. Vjerujem da bi to bila i želja našeg ubijenog kolege”, kazao je Borhard.
 
Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga izrazila je poštovanje posvećenosti Audriusa Šenavičiusa i prenela podršku građana Kosova EULEX-u u ostvarivanju vladavine zakona na cijeloj teritoriji Kosova.

„Svi smo jako ožalošćeni nesretnim gubitkom jednog života, i želim istaći da u ovom tragičnom trenutku stojimo jedan uz drugog i da ćemo nastaviti da budemo ujedinjeni“, kazala je Jahjaga.
 
Ona je ovom prilikom izrazila saučešće porodici Šenavičiusa koja je u sreijdu bila prisutna na komemoraciji.  

„Mi smo uz vas u ovo vreme vaše tuge i bola. Mi nikada nećemo biti u stanju da popunimo prazninu koju je vaš sin ostavio, ali vas molimo da budete sigurni da će on zauvjek ostati u našim sjećanjima i našim srcima“, kazala je Jahjaga.
 
Napadači na EULEX su još uvijek nepoznati, a istragu sprovodi mešoviti tim EULEX-a i Policije Kosova. Slučaj je pod nadležnošću Kancelarije specijalnog tužilaštva Kosova.

Na kraju ceremonije telo Audriusa Šenavičiusa je ukrcano u vojni avion i vraćeno u Litvaniju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.