Optužnice za najveću kompjutersku prevaru

Istočnoevropska grupa provalila je u kompjuterske sisteme kompanija i krala podatke kreditnih kartica.

Američki tužitelji optužili su petericu Evropljana za kompjuterski kriminal i krađu kreditnih kartica kojom su zaradili preko 300 miliona dolara, što je jedna od najvećih krađa u historiji ovog kriminala.

Kompanije koje su oštećene uključuju Nasdaq, Visa, Dow Jones, 7-Eleven, JetBlue Airways i Carrefour, rekli su tužitelji.

U optužnici stoji da su četverica muškaraca iz Rusije i jedan iz Ukrajine počinili ovo djelo, a da je Albert Gonzales jedan od saučesnika.

On trenutno izdržava zatvorsku kaznu od 20 godina nakon što se izjasnio krivim za osmišljavanje jedne od najvećih kompjuterskih prevara u američkoj historiji u kojoj je ukradeno na milione kreditnih i debitnih kartica.

Preprodaja informacija

Veza između ova dva slučaja ostala je nejasna.

Dvojica Rusa su uhapšena, kažu tužitelji, dok su trojica još uvijek na slobodi.

U optužnici stoji da su između 2005. i 2012. godine, ovih pet muškaraca i četiri saučesnika upravljali hakerskim krugom koji je odgovoran za nekoliko najpoznatijih hakerskih upada.

Tužitelji procjenjuju da je grupa ukrala najmanje 160 miliona kreditnih kartica, te da je zbog toga gubitak iznosio više od 300 miliona dolara.

Hakeri su prodavali brojeve kreditnih kartica drugim prodavačima, koji su ih kasnije prodavali na internetskim forumima „kešerima“, ljudima koji su te brojeve unosili na prazne kartice i tako kupovali robu ili povlačili novac sa bankomata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.