Ostavite cigarete na lak način

Ukoliko ste pušač, najvažnije je da prebrodite prva 24 sata bez cigarete, kaže Helen Foster, autorka knjige „Riješenja za detoksikaciju“.

Na taj način desetostruko povećavate mogućnost da se uspješno odviknete od pušenja, a mi vam donosimo još nekoliko načina da lakše prebrodite nikotinsku krizu.

Kako da smanjite stres?

Mnogi pušači misle da ih cigarete smiruju, ali istraživanja zapravo pokazuju suprotno. Međutim, nećete se osjećati bolje ako postanete veoma napeti, a ne možete da posegnete za cigaretom koja bi vam pomogla. U tom slučaju, najbrži način da umanjite ove simptome je udisanje ulja lavande.

Da razbistrite glavu

Pokušajte da udišete ulje nane ili, ako vam je draže, popijte čaj od nane. Istraživanja sprovedena na Univerzitetu Cincinnati u SAD, pokazala su da to pomaže da razbistrite um. Ispitanici su postigli bolji rezultat na testovima za 28% kada su koristili nanu.

Ne znate šta ćete sa rukama

To je vrlo jednostavno: radite nešto drugo! Švrljajte po papiru, igrajte igrice na računaru, stežite loptu za otklanjanje stresa… bilo šta što će vam zaposliti ruke.

Manjak energije

Ako ste pušili zbog podizanja energije u situacijama kada opadne nivo šećera u krvi, moraćete to da spriječite. Probajte da jedete malo i često ili za užinu uzmite voće jer ćete tako brzo povratiti energiju bez naknadnog pada.

Idealna užina za pušače je mandarina, zato što ćete dok je ljuštite zadovoljiti potrebu za radnjom od ruke do usta, na koju ste navikli, a njen miris će snabdjeti um energijom. Čaj od đumbira i ženšen, kao dodatak ishrani, takođe će omogućiti brzo podizanje energije.

Stolica za pušenje

Ako poželite da zapalite cigaretu u određenoj stolici ili za vrijeme neke televizijske emisije, tada udišite tamjanovo ulje. Ono se koristi za raskidanje veza sa prošlošću.

Disanje sa savijenim jezikom

Za ovu joga tehniku smatra se da smanjuje želju za duhanom vjerovatno zato što podražava radnju pušenja. Da biste to isprobali, sjedite pravo i dišite normalno. Sada isplazite jezik i savijte ga nagore i u stranu da biste napravili cijev. Vratite jezik i dišite normalno nekoliko sekundi. Ponavljajte postupak sve dok želja ne prestane. Ako ne možete da savijete jezik, izaberite neko drugo opšte sredstvo za kontrolu želje za cigaretama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.