Ove zanimljivosti o Švajcarskoj niste znali

Još od 1815. godine Švajcarska je zvanično neutralna i ne meša se u sukobe drugih država. Takođe, nije članica Evropske unije, iako sa njom ima veoma bliske veze. Poznata je po svojim bankama, čokoladi, Alpima i visokom životnom standardu, ali odlikuju je i neke zanimljlive specifičnosti, koje možda niste znali.

Javni red je svetinja

Javni red u Švajcarskoj mora da se poštuje, a kazne za njegovo kršenje su astronomske. Buka se smatra izuzetno nepristojnom, posebno nedeljom, kada je vreme za odmor i posle 22.00h. Zabranjeno je, na primer, nedeljom kositi travu (kosilicom) ili zatvarati vrata od kola posle 22.00h. Nedeljom se ne sme širiti veš na prozoru ili balkonu, a isto važi i za pranje automobila. Iako je Švajcarska izuzetno ekološki savesna, nedeljom je zbog buke koju prave, zabranjeno odlaganje metalnih i staklenih predmeta.

Odnos prema narkoticima

Ako vidite velike automate u Cirihu, a nemate pojma čemu služe, treba da znate da švajcarska vlada putem njih heroinskim zavisnicima obezbeđuje sterilne špriceve i igle. Na ovaj način se smanjuje rizično ponašanje narkomana i sprečava se širenje bolesti koje se prenose nesterilnim iglama. I pravila vezana za marihuanu su liberalna – možete da je gajite, konzumirate i poklanjate koliko želite, ali u Švajcarskoj je prodaja marihuane i hašiša i dalje ilegalna. Liberalna pravila su dovela do sledeće statistike: 600.000 stanovnika potroši 100 tona hašiša i marihuane, što je jedna od najviših stopa korišćenja kanabisa u svetu.

Zaštita prava životinja

Zakon o zaštiti životinjskih prava veoma je striktan, posebno kada se radi o „društvenim“ životinjama. Tako, na primer, u Švajcarskoj ne smete imati samo jedno morsko prase. Pošto se radi o društvenim glodarima, ukoliko planirate da ih gajite, morate nabaviti bar dva. Čak i ako vam jedno morsko prase ugine i vi zbog šoka i tuge ne želite da uzmete drugo, Svom preostalom morskom prasetumožete obezbediti društvo tako što ćete pozvati kompaniju koja rentira ljubimce za druženje. Inače, u Švajcarskoj je zakonom zabranjeno bacati ribice iz akvarijuma u toalet.

Poricanje holokausta

Ako ne verujete da je holokaust istorijska činjenica, najbolje je da to zadržite za sebe, jer iako poricanje holokausta tehnički nije protivzakonito, poricanje zločina protiv čovečnosti jeste, a to uključuje i genocid. Švajcarska nije jedina zemlja koja je ovo pitanje regulisala zakonom, ali je posebno stroga i zbog toga možete završiti u zatvoru.

Direktna demokratija

U Švajcarskoj je na snazi direktna demokratija i ovo je jedina zemlja na svetu sa ovakvim sistemom upravljanja, koji građanima daje više moći od predstavničke demokratije. Ako građanin može da prikupi 50.000 potpisa protiv zakona koji donese Parlament, u roku od 100 dana od donošenja zakona, on na taj način stavlja veto na njegovo usvajanje.

Kućni red

Kućni red je podjednako strog kao i javni red, i insistira na obzirnosti pojedinca prema komšijama. Jedno od pravila je da posle 22.00h ne treba da puštate vodu u toaletu, a ne smatra se pristojnim (zbog buke koja se stvara) da muškarci posle ovog vremena uriniraju stojeći, pisealo.rs

Šta je sve legalno?

U Švajcarskoj možete potpuno legalno download-ovati muziku, filmove ili serije sa Interneta, samo ih ne smete dalje deliti. Prostitucija je legalna, kao i asistirano samoubistvo. Nudizam je sasvim ok, sve dok goli ne krenete na hajking, bar u nekim regijama zemlje, gde će vam zbog ovoga naplatiti kaznu od 100 franaka.

Zadnje iz rubrike MAGAZIN

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook