Ovo je najzdravije povrće na svetu

Stari Egipćani i Grci raštan su smatrali svetom biljkom koja ima čudotvorne osobine.

Raštan se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svetu, i to ne bez razloga: siromašan je kalorijama, a bogat vitaminima i mineralima, ali još je uvek potcenjen u poređenju s keljom, kupusom, blitvom ili spanaćem.

Raštan sadrži supstance koje aktiviraju stvaranje enzima u jetri i na taj način pomaže neutralizaciji kancerogenih ćelija. Studije pokazuju da ljudi koji jedu velike količine raštana i drugih biljaka iz iste porodice imaju daleko manji rizik da obole od nekoliko kancerogenih oboljenja kao što su: rak pluća, bešike, prostate, debelog creva, dojke i jajnika.

Raštan kao zaštitnik protiv raka jajnika

Raštan je bogat i flavonoidom zvanim maempferol. Istraživanja pokazuju da žene imaju 40 odsto manji rizik od raka jajnika ako unose veće količine maempferola. Osim u raštanu, ova supstanca nalazi se u zelenom čaju, luku, brokoliju, praziluku, spanaću i borovnicama.

Idealno bi bilo raštan jesti 3 do 5 puta nedeljno. Da bi se iz raštana izvuklo što više koristi, treba ga samo prokuvati 5–10 minuta i začiniti morskom solju, maslinovim uljem, limunom. Može se dodati i beli luk i biber.

Karotenoidi iz raštana smanjuju rizik dobijanja katarakte

Raštan je poznat i po supstancama zvanim karotenoidi. Izdvajamo dva karotenoida: lutein i zeaksantin. Ova dva sastojka deluju na oči kao sunčane naočare i sprečavaju oštećenje očiju od preteranog izlaganja ultraljubičastim zracima. Studije su pokazale da ova dva kartenoida smanjuju rizik dobijanja katarakte.

Raštan je bogat vitaminima A, C, B6, ali i magnezijumom, celulozom, kalcijumom, bakrom. Kombinacija vitamina, minerala i ostalih hranjljivih sastojaka stavlja raštan na poziciju superzvezde zdrave hrane.

Pre konzumacije, listove treba oprati pod mlazom hladne vode, ali ih ne treba natapati u vodi jer tako gubi vitamine topljive u vodi. U frižideru ostaje svež i do pet dana. Čuvajte tako da prozirnom folijom i maksimalno istisnete vazduh. Tako neće uvenuti, požuteti i izgubiti vredne sastojke.

O raštanu je pisao Njujork tajms

Da je to starinsko mediteransko povrće popularno u svetu svedoči činjenica da je prestižni Njujork tajms raštan svrstao među najzdravije i najskuplje namirnice za koju će zbog njenih izuzetnih nutritivnih i lekovitih svojstava obožavaoci izdvojiti i do sto dolara. Na američkim jelovnicima pravi bum doživela je ova biljka u poslednjih deset godina, a kao neizostavan deo jelovnika preporučuju je brojni stručnjaci. Ali pomalo zaboravljeni raštan vraća se i u naše restorane.

izvor b92.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.