Začin koji svi imate u kući čini čuda za vaš organizam: Poboljšava funkciju jetre, smanjuje upale

Karanfilić sadrži jedinjenje zvano eugenol, koje ima moćna antiinflamatorna i svojstva ublažavanja bolova, kao i antibakterijsko i antivirusno dejstvo.

Karanfilić je mirisni začin napravljen od osušenih cvetova, pupoljaka drveta Syzygium aromaticum poreklom iz Indonezije. Kao prirodni lek u ajurvedskoj i kineskoj tradicionalnoj medicini koristi se već hiljadama godina. Ovaj začin je slatkastog, blago gorkog ukusa i veoma aromatičan, zbog čega se dosta koristi u kulinarstvu, ali i u kozmetičkoj industriji.

Karanfilić je bogat eugenolom – jedinjenjem jakog aniinflamatornog svojstva.

Karanfilić je bogat biljnim jedinjenjima za koja se pokazalo da imaju moćna antiinflamatorna i antioksidativna dejstva, zbog čega se uzima kao dodatak ishrani. Zarad poboljšanja zdravlja može da se koristi u raznim oblicima a najčešće kao ekstrakt karanfilića, ulje ili kao mleveni karanfilić.

Ovaj indonežanski začin bogat je izvor biljnih jedinjenja koja imaju antioksidativne i antiinflamatorne prednosti, a posebno jedinjenja eugenola, koje čini između 70 i 90 odsto eteričnog ulja karanfilića. Pokazalo se da eugenol ima moćna antiinflamatorna, antikancerogena, antioksidativna svojstva i svojstva ublažavanja bolova, a deluje kao prirodni antiseptik.

Zdravstvene prednostio karanfilića

Karanfilić je takođe odličan izvor vitamina K, kalijuma, beta-karotena, eugenola. Sadrži mnogo mangana, minerala koji pomaže našem telu da kontroliše enzime koji pomažu u regeneraciji kostiju i stvaranju hormona. Mangan takođe može da deluje kao antioksidant koji štiti telo od štetnih slobodnih radikala (nestabilnih atoma koji izazivaju oštećenje ćelija).

Neke zdravstvene prednosti karanfilića

Smanjenje upale

Karanfilić sadrži mnoga jedinjenja poznata po svojim antiinflamatornim svojstvima, od kojih je eugenol najvažniji. Pokazalo se da smanjuje upalni odgovor našeg tela, što može da smanji rizik od zdravstvenih problema kao što je artritis, ali i da olakša kontrolu simptoma.

Manje slobodnih radikala

Karanfilić je pun antioksidanata koji pomažu telu da se bori protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije. Uklanjanjem slobodnih radikala iz organizma antioksidansi mogu da pomognu u smanjenju rizika od razvoja srčanih bolesti, dijabetesa i određenih karcinoma.

Zaštita od pojave čireva

Istraživanja pokazuju da karanfilić može da pomogne u zaštiti stomaka od pojave čira. Većina čireva je uzrokovana stanjivanjem slojeva sluzi koji štite sluznicu želuca. Istraživanja pokazuju da konzumiranje karanfilića u velikim količinama može da zgusne ovu sluz, smanjujući rizik od dobijanja čireva i pomaže u lečenju čira koji već imate.

Poboljšana funkcija jetre

Karanfilić takođe može da pomogne jetri da bolje funkcioniše. Studije su pokazale da eugenol može da pomogne u smanjenju rizika od ciroze jetre i masne bolesti jetre.

Ublažavanje zubobolje

Tokom istorije, ljudi su koristili ulje karanfilića za ublažavanje zubobolje. Neki kozmetički proizvodi i lekovi koriste eugenol zbog njegovih antibakterijskih, antifungalnih i antivirusnih sposobnosti. Ulje karanfilića se koristilo za ublažavanje zubobolje još davne 1649. To je i danas popularan tretman zahvaljujući eugenolu – prirodnom anestetiku. Iako je esencijalno ulje karanfilića dobro za lečenje bolova, nema dovoljno dokaza da ono ubija i bakterije koje uzrokuju problem.

Pomaže u borbi protiv infekcija

U tradicionalnoj medicini karanfilić se koristio za lečenje raznih infekcija, posebno respiratornih. Studije pokazuju da karanfilić nudi antifungalna, antibakterijska i antiinflamatorna dejstva, što može da bude od pomoći u lečenju i prevenciji određenih infekcija. Takođe, proizvodi karanfilića, kao što je ulje karanfilića, imaju antifungalne i antibakterijske efekte protiv patogena koji obično izazivaju bolesti kod ljudi, kao što su gljivice Candida i Aspergillus.

izvor b92.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.