Zebra kolač

Zebra kolač mekani je biskvitni kolač čiji presjek izaziva oduševljenje već na prvi pogled.

Zebra kolač – sastojci:

4 jaja
200 g šećera
150 ml mlijeka
150 ml ulja
300 g mekog brašna (175 g + 125 g)
1 prašak za pecivo
1 žličica arome vanilije
25 g kakaa
korica 1/2 naranče

Priprema:Jaja, šećer, mlijeko i ulje žicom dobro izmiješajte u glatku i ujednačenu smjesu. Napomena: Nema potrebe za mikserom, kako se smjesa ne bi previše napunila zrakom. Smjesu podijelite na dva jednaka dijela.

U prvu posudu dodajte 175 g prosijanog brašna, pola vrećice praška za pecivo i aromu vanilije pa žicom sve dobro sjedinite u homogenu smjesu.

U drugu posudu dodajte 125 g prosijanog brašna s kakaom i drugom polovicom praška za pecivo, kao i naribanu koricu naranče. Ona nije neophodna, ali daje finu aromu. Dobro sjedinite žicom u glatku smjesu. Napomena: Slobodno procijenite sami jesu li vam svjetla i tamna smjesa otprilike iste gustoće, pa ako vam se jedna učini malo gušćom od druge, dodajte još koju kap mlijeka. Cilj je da budu iste gustoće kako bi se smjese lijepo i podjednako razlijevale.

Uzmite okrugli kalup promjera 24 cm i dno obložite papirom za pečenje, a stranice premažite s malo maslaca ili margarina.

Počnite s naizmjeničnim sipanjem svijetle i tamne smjese: najprije sipajte 2-3 žlice svijetle smjese točno u centar kalupa. Zatim na sredinu svijetle smjese sipajte 2-3 žlice tamne smjese, puštajući pritom da se smjese same razlijevaju prema rubu kalupa. Ponavljajte postupak dok ne potrošite do kraja obje smjese. Na kraju, ako je potrebno, samo lagano prodrmajte kalup da se smjesa ujednačeno rasporedi.

Kolač stavite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva, da se peče oko 35-40 minuta. Provjerite čačkalicom – ako izađe suha iz sredine, kolač je pečen.

izvor zadovoljna.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.