Ovo su najbrutalnija iživljavanja izraelske vojske nad palestinskom djecom (VIDEO)

Ponovne tenzije između Izraelaca i Palestinaca posljednjih mjeseci dovele su do hapšenja mladih Palestinaca. Vojne zakone Izraela kritikovalo je tijelo UN-a za ljudska prava. Izraelske snage sigurnosti sve česće hapse maloljetne Palestinace, čak iako vojni zakon zabranjuje hapšenje djece ispod 12 godina starosti, Izraelci se tog zakona ne pridržavaju.

Noćno hapšenje djece, u njihovim kućama

Ovo je najčešći način: usred noći, izraelski vojnici kucaju na vrata jedne palestinske porodice, tražeći da se djeca probude i odvode ih, kao što je prikazano u ovom video snimak iz 2011. godine u Nabi Saleh, selo na Zapadnoj obali čiji stanovnici umnožavaju proteste:

Prema američkom advokatu Gerardu Hortonu, koji dokumentira hapšenja i pritvaranja maloljetnika od strane izraelske vojske, noćna hapšenja su procentualno najčešća hapšenja maloljetnika na Zapadnoj obali. Prema Hortonu, vojska interveniše noću jer im je to najbolji način da zastraše djecu i selo.

Tokom prepirke

Još jedan vrlo čest slučaj je kada su maloljetnici uhapšeni direktno u sukobu sa snagama sigurnosti, u većini slučajeva, jer bacaju kamenje na njih. Ovo je slučaj 11 godišnjaka, zatečen pri gađanju policijske patrole, također u Nabi Saleh selu.

Iako je najniža granica vojnih hapšenja u Izraelu 12 godina dogodilo se i da znantno mlađu djecu odvode u pritvor: na videu dole se nalazi dijete od 5 godina, optuženo za bacanje kamenja na vojnike u Hebronu.

Ispod ćete vidjeti 12-godišnjaka sa jednom rukom u gipsu, kojeg vojnik maltretira i udara u selu Nabi Saleh u avgustu 2015. godine, sve dok njegova porodica nije otjerala vojnika.


I možda najšokantniji video po mnogima, koji prikazuje hapšenja u martu 2015 mladog palestinca Omera, gdje je izraelska vosjka koristila psa kako bi zastrašila mladića.>

Tijelo UN-a za ljudska prava optužilo je izraelske snage za zlostavljanje palestinske djece, uključujući mučenja onih koji su u pritvoru. Palestinskoj djeci se uskraćuje registracija rođenja i pristup zdravstvenoj njezi, pristojnim školama i čistoj vodi, saopćio je Odbor UN-a za prava djeteta u svom izvještaju. Dodaje se da je stotine palestinske djece ubijeno i hiljade ranjeno u periodu u kome se izvještava. Palestinska djeca, koju je uhapsila Izraelska vojska i policija, sistematski se podvrgava ponižavajućem postupanju, i to često mučenjima, ispitivanje se provodi na hebrejskom, jeziku koji ne razumiju, i potpisuju priznanja na hebrejskom kako bi ih pustili na slobodu navodi se u izvještaju.

Oni su ispitivani i pritvarani, a mnogi su dovođeni sa lancima na nogama i lisicama na rukama pred vojne sudove, a neki držani u samicama, nekad i mjesecima, navodi se u izvještaju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.