Ovo su pouzdani znaci oslabljenog imuniteta

Vjerovatno ste barem jednom do sada osjećali iscrpljenost, stalni umor i pospanost. To je posljedica života u zimskim uvjetima kada najviše vremena provodite u zatvorenom prostoru, jednolično se hranite, s minimalnim unosom vitamina.

Istraživanja pokazuju da je imunitet vrlo loš i da ste u opasnosti da se ozbiljno razbolite, ako prepoznate neke od sljedećih znakova.

– Curenje nosa– način je da se organizam brani od virusa. Sekret u nosu zaustavlja viruse i sprečava njihov ulazak u tijelo. Ako su nosni kanali suhi, bakterije i virusi će lakše ući u disajni sistem.

– Izgled kože, noktiju i kose. Kada primijetite da je koža postala suha i problematična, a kosa beživotna i bez sjaja, s ispucalim krajevima, poradite na poboljšanju imuniteta. Tome treba dodati i lomljive nokte koji se “listaju”.

– Česte prehlade. Smatra se uobičajenim da se odrasla osoba tokom zime prehladi dva do tri puta i da ta prehlada traje u prosjeku tri do četiri dana. Ali, ako ste češće od toga prehlađeni, imunitet je slab.

– Česta pojava herpesa također ukazuje na oslabljeni imunitet. Virus uglavnom miruje, prvenstveno u ćelijama nervnih ganglija. Kada padne imunitet, virus se manifestira i pokazuje u nekoliko kliničkih oblika, najčešće na usni i sluznici usta ili nosa.

– Manjak vode u organizmu– možete pratiti po boji urina. Ako je urin svijetložute boje, bez  mirisa, onda unosite dovoljno tečnosti. Unošenjem najmanje dva litra tečnosti dnevno, izbacit ćete toksine.

– Želja za slatkišima– također ukazuje na loš imunitet. Ako pojedete čokoladu od 100 grama, tada značajno smanjujete sposobnost bijelih krvnih zrnaca da u narednih pet sati unište bakterije.

– Višak kilograma. Prekomjerna tjelesna težina uzrokuje hormonalnu neravnotežu i upalu koja smanjuje sposobnost imuniteta da se odbrani od infekcija.

– Hronični stres. Previsok nivo stresa povećava rizik da obolite od gripa i prehlade, a što je još gore i simptomi oboljenja će biti još izražajniji.

– Nesanica u dužem periodu ukazuje na neki poremećaj u organizmu. To zatim slabi odbrambenu snagu organizma i otvara put raznim infekcijama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.