Ovog je dječaka neko iz gomile migranata oteo – razlog će vas naprosto zgroziti!


Dječaka je, naime, neko od beskrupuloznih izbjeglica u prolazu praktički oteo i odveo sa sobom kako bi iskoristio to što prioritet pri ulasku u autobuse imaju roditelji s malenom djecom. Nakon što je s njim ušao u autobus, jednostavno ga je ostavio samoga. Ustrašenog dječaka tada je uzeo hrvatski policajac koji je potražio pomoć Sirijaca kako bi se pronašli njegovi roditelji. Najtragičnije je što ova scena nije jedina. Slično se, kako smo doznali od policajaca, dogodilo već u nekoliko navrata.

Interventna policija

– Nažalost, imamo beskrupulozne ljude koji ne biraju sredstva kako bi se dokopali autobusa i onda čine i ovakve grozote da djecu praktički otimaju za ostvarenje svoga cilja – rekao nam je jedan policajac.

Inače, ovo se događalo u poslijepodnevnim satima prigodom dolaska prvog autobusa koji je u utorak iz kampa odvezao prema Tovarniku prve izbjeglice. Situacija je bila prilično napeta, a velika ulazna vrata na koja se natiskalo na stotine izbjeglica u iščekivanju autobusa bila su pod njihovim stalnim pritiskom pa je interventna policija morala uredovati kako ne bi došlo do stampeda.

Kada je došao prvi autobus, svjedočili smo i pokušajima skupine izbjeglica da zaobiđu ulazna vrata i dokopaju se autobusa, no u tome su ih sprečavali naši policajci, dok su se njihovi drugi kolege na drugoj strani morali boriti s ljudima koji su izvan kampa čekali ulazak radi registriranja. Neki od njih preskakali su željeznu ogradu, pa su ih policajci lovili po kampu i vraćali izvan njega. Ništa bolje nije bilo niti kada je došao drugi autobus, a tada smo svjedočili još jednoj iznimno potresnoj sceni.

Dvije obitelji s ukupno četvero djece nisu se uspjele ukrcati u autobus. Naime, malenoj 6-godišnjoj Esrah iz Homsa pozlilo je uslijed naguravanja, jer ih je masa tiskala prema autobusu, pa je njezin otac potražio pomoć policajaca, zbog čega su ispali iz reda i nisu uspjeli ući u autobus.

Imaju vođu puta

Dio izbjeglica drži se nekog reda pri ukrcaju u autobus. Tako su se primjerice Sirijci organizirali u skupine od po 60-ak osoba i između sebe izabrali čovjeka koji im je svojevrsni vođa puta, pa pri dolasku autobusa svi prate njega i čekaju da on od policije dobije poziv da je stigao baš njihov autobus.

No, ima i onih koje ne zanima nikakav red i koji su spremni gaziti preko ostalih kako bi se dokopali autobusa, ne pazeći pri tome niti na najmlađe i, štoviše, koristeći ih kao prolaz do autobusa, piše Jutarnji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.