Špansko selo želi da uzgaja marihuanu

selo Raskuera, smješteno na sjeveroistoku Katalonije, koje ima 900 stanovnika, saopštilo je da je njegov upravni savjet odobrio plan sa četiri glasa “za” i tri “protiv”.

Ovo živopisno selo čine kameni objekti u podnožju planine Taragona. Selo ima zamak koji datira iz 12. vijeka.

List “Vangardija” piše da ovakav tip sela izumire, pošto ih mladi ljudi napuštaju u potrazi za poslom, a oni koji ostanu ulažu velike napore da prežive.

Ideja je da stanovnici sela svoju privatnu zemlju iznajme lokalnoj upravi, koja bi potom osnovala kompaniju koja bi iznajmila zemljište udruženju uživalaca marihuane iz Barselone.

Prema španskom zakonu, privatno konzumiranje kanabisa u manjim količinama je dozvoljeno, ali je zabranjeno uzgajanje radi prodaje, reklamiranje ili prodaja marihuane, izjavio je zvaničnik odjeljenja za borbu protiv droga koji nije želio da bude imenovan.

Grupa ABCDA, koja želi da otkupi ovu marihuanu, saopštila je na svom veb sajtu da će uložiti 30.000 evra u ovaj posao, ali nije precizirala koliko bi godišnje plaćala samom selu. Predstavnik grupe rekao je da će više detalja biti poznato kada ABCDA potpiše formalni sporazum sa selom u narednim danima.

ABCDA navodi da će zahvaljujući ovom projektu u Raskueri biti otvoreno 40 novih radnih mjesta i da će proizvedena marihuana ići članovima ove grupe.

Zvaničnik državne službe za borbu protiv droga rekao je da projekat nema nikakve šanse da uspije.

Španski deficit u 2011. godini bio je 8,5 odsto društvenog proizvoda, a država će, prema svim pokazateljima, uskoro ponovo ući u recesiju, uz stopu nezaposlenosti od skoro 23 odsto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.