Pet kosovskih sindikata traži ukidanje odluke o suspenziji Zakona o platama

Više desetina hiljada radnika kosovskog javnog sektora očekivali su da prošlog decembra, na osnovu Zakona o platama u javnom sektoru, prime povećane plate. Do toga, međutim, nije došlo zbog odluke kosovskog Ustavnog suda da, na preporuku kosovskog Ombudsmana, suspenduje sprovođenje ovog zakona dok se ne utvrdi da li on narušava načelo „jednaka naknada za jednak rad“. Ukidanje ove suspenzije, prama najavi prištinske Kohe, tražiće pet sindikata.

Decembra 2019, na preporuku Institucije Ombudsmana, a zbog preko 30 pritužbi građana ovoj instituciji, kosovski Ustavni sud odlučio je da suspenduje primenu Zakona o platama u javnom sektoru. Zakon koji je trebalo da bude primenjivan od 1. decembra, a kojim je, kako su tvrdili sindikati, oko 60.000 radnika trebalo da dobije povišice, suspendovan je do kraja marta 2020. do kada se očekuje da kosovski Ustavni sud donese odluku o tome da li ovaj zakon krši neke od ustavnih odredbi.

Ukidanje ovakve odluke od ustavnog suda će zatražiti pet sindikata radnika kosovskog javnog sektora – sindikat obrazovnih radnika, sindikat zdravstvenih radnika, policijski sindikat, sindikat radnika carine i sindikat vatrogasaca. Ovu odluku, doneli su u ponedeljak, prenosi Koha, a prethodio joj je sastanak sa kosovskim Ombudsmanom.

Pored suspenzije zakona, tada je odobren i zahtev sudskog izvestioca da se ovaj Zakon prosledi Venecijanskoj komisiji na razmatranje, ali nije poznato da li je ovo telo poslalo svoje preporuke.

I sama najava mogućnosti suspenzije ovog zakona izazvala je proteste dela radnika kosovskog javnog sektora, ali odziv radnika ipak nije bio masovan, dok se po objavi odluke o suspenziji iz namere da protestuje prvi povukao policijski sindikat uz obrazloženje da „Policija Kosova, kao institucija koja sprovodi zakon, ne interpretira niti komentariše odluke sudova Republike Kosova“. Ubrzo nakon toga, od protesta su odustali i prosvetari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.