Pet namirnica za duži život

Možda ne želite živjeti preko 100, ali ako ipak želite nešto duže uživati u mirovini, vrijeme je da češće koristite pet zdravih namirnica koje će vam to i omogućiti.

Voće i povrće jarkih boja

Istraživanja pokazuju da je dugovječnost povezana s unosom voća i povrća. I iako je sve voće i povrće dobro za zdravlje, posebno je dobro ono jarkih boja. Prirodni pigmenti u njima mogu spriječiti i pojavu raka. Na japanskom otoku Okinawa – na kojem žive neki od najstarijih ljudi na svijetu – jedu uglavnom voće i povrće, posebno tamnozelene i žute plodove. Na Okinawi jedu i veće količine slatkog krompira.

Gorka čokolada

Kakao sadrži dosta antioksidansa koji smanjuju rizik od srčanih bolesti, koju su glavni uzročnik smrti u zapadnim zemljama. Zanimljivo da je Jeanne Louise Calment, koja je doživjela čak 122 godine i 164 dana (najstarija osoba u povijesti modernog svijeta), redovno jela gorku čokoladu. Ipak, nemojte sad navaliti na čokoladu. Jedna kocka na dan je sasvim dovoljna. Istovremeno pazite da to bude čokolada s najmanje 70 posto kakaa jer sadrži više flavonoida, a manje šećera.

Masna riba

Japanci imaju najduži očekivani životni vijek na svijetu, što se može djelomično pripisati i čestoj konzumaciji ribe. Ako umjesto crvenog mesa izaberete ribu, smanjit ćete rizik od srčanih bolesti jer ćete izbjeći rizičnu hranu, a konzumirati ribu koja pruža prirodnu zaštitu. Masna riba bogata je vitaminima A i D, koji su važni za imunitet. Dakako, sadrži i omega-3 masne kiseline, koje smanjuju rizik od srčanih bolesti, oštećenja mozga i moždanog udara.

Zeleni čaj

Još jedan dio japanske kulture je uživanje u zelenom čaju. Ovaj čaj regulira tlak, potiče rad imunološkog sistema i snižava holesterol. Zbog velike količine flavonoida, navodno, štiti i od raka. Istraživanje objavljeno u Journal of the American Medical Association podupire ove tvrdnje. Tokom studije koju su proveli japanski naučnici na više od 40.000 osoba, pokazalo se da oni koji piju pet ili više šoljica zelenog čaja na dan, imaju 16 posto manju stopu prijevremene smrti nego oni koji piju tek jednu šoljicu zelenog čaja na dan.

Maslinovo ulje

Dobre mononezasićene masti naći ćete u maslinovom ulju. Redovan unos maslinovog ulja pomaže smanjiti rizik od moždanog i srčanog udara. Naime, ono sadrži obilje fenola koji djeluju protiv upalnih procesa. Ovo ulje je i temelj mediteranske prehrane koja za 20 posto povećava šanse da doživite duboku starost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.