Pisma sultana Sulejmana francuskom kralju Franji I čuvaju se u Parizu

Pisma sultana Sulejmana I koje je poslao francuskom kralju Franji nalaze se među najvrjednijim djelima u Nacionalnoj biblioteci Francuske.

Čuveno pismo osmanskog sultana Sulejmana Kanunija (Zakonodavca) francuskom kralju Franji I, koje počinje s riječima: “Ja, sultan nad sultanima, vladar nad vladarima, na zemlji sjena Allahova koji kruniše vladare…” i nastavlja sa : “Ti, kralj francuskog vilajeta Franjo…”, čuva se u Nacionalnoj biblioteci Francuske.  

Pismo je napisano kao odgovor na zahtjev vojvotkinje Dangolen, majke francuskog kralja Franje, kojim je zatražila pomoć u njegovom oslobađanju, nakon što je od njemačkog cara Karla V. izgubio bitku kod Pavije 24. februara 1525. godine i biva zarobljen.

Obzirom da govori o položaju Osmanskog Carstva u svjetskoj politici, kao i početku tursko-francuskih odnosa, pismo koje je Kanuni sultan Sulejman,  poznat kao “Sulejman Veličanstveni”, poslao krajem januara 1526. godine ubraja se među najvažnije historijske dokumente.

Pisma sultana Sulejmana čuvaju se u Nacionalnoj biblioteci Francuske (BNF) u Parizu, među najdragocjenijim predmetima i u prvim redovima.

Pismo se čuva među rukopisima, međutim, može se vidjeti samo uz specijalno odobrenje i uz pratnju uposlenika biblioteke. Pismo ispisano na pergamentu dugo je 167,5 cm i široko 35 cm, a sastoji se od 15 redova. Pored zlatom ukrašene sultanove ture (sultanov monogram), pažnju plijene i slova ispisana zlatom koja se nalaze na nekoliko mjesta u pismu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.