Plenković pozvao investitore da ulažu u Zapadni Balkan

EBRD je jedan od najvećih investitora u zapadnobalkanske zemlje u koje je do sada uložio 13 milijardi eura.

Hrvatski premijer Andrej Plenković pozvao je investitore na samitu Evropske banke za obnovu razvoj u Londonu da ulažu u Zapadni Balkan, prenosi Hina.

“Hrvatska će učiniti sve što može da pomogne svojim jugoistočnim susjedima i investicijska zajednica trebala bi iskoristiti priliku na korist tih zemalja i cijele Europske unije”, rekao je Plenković.

Plenković, kao premijer zemlje koja predsjedava Vijećem EU-a, i predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti otvorili su u ponedjeljak četvrti investicijski samit EBRD-a na temu Zapadnog Balkana.

Na samitu, koji se održava redovno od 2014, okupili su se premijeri šest zemalja jugoistoka Europe: Duško Marković (Crna Gora), Edi Rama (Albanija), Oliver Spasovski (Sjeverna Makedonija), Zoran Tegeltija (Bosna i Hercegovina), Albin Kurti (Kosovo) i Ana Brnabić (Srbija).

“Mi smo zemlja koja najbolje poznaje to područje i koja pruža potporu tim zemljama kako bi se ubrzao njihov put prema Europskoj uniji. To je jedan od naših ključnih prioriteta”, rekao je Plenković.

Dodao je da je Hrvatska, kao predsjedavajuća Vijeća EU-a, već postigla uspjeh uvrštenjem pitanja proširenja visoko na dnevni red EU-a. To je potaklo i nekoliko drugih zemalja članica da uoči samita u Zagrebu 6. i 7. maja organiziraju sastanke na visokom nivou na temu proširenja na zemlje zapadnog Balkana.

Istaći potencijal za ulaganja

Albanski premijer Edi Rama zahvalio se Plenkoviću i Hrvatskoj na onome što čine za regiju.

“Hrvatska je na neki način naš agent u Briselu i istovremeno mu služi kao prevodilac za ovu regiju. Naravno, mnogo je lakše nama prevesti Brisel nego nas prevesti Briselu i ja to dobro znam, ali to je dio Vašeg posla. Vi ste iskusan diplomat i želim Vam sreću”, rekao je Rama.

“Kao vodeći investitor u regiji, veselimo se četvrtom investicijskom samitu za Zapadni Balkan, koji je za EBRD prioritet. Naš je cilj otključati potencijal te regije podržavajući višu stopu ekonomskog rasta i njenu regionalnu i evropsku integraciju”, rekao je Chakrabarti. Najavio je da će danas biti potpisano šest novih projekata za Zapadni Balkan.

Dodao je da je cilj samita istaći potencijal za investicije i biznis u zemljama zapadnog Balkana.

EBRD je jedan od najvećih investitora u zapadnobalkanske zemlje, u koje je dosad uložio 13 milijardi eura.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana