Doping je veliki problem u fudbalu na Kosovu

Instruktor u UEFA i bivši trener na Kosovu Aljbert Bunjaki izjavio je da je doping veliki problem u kosovskom fudbalu, prenosi Gazeta Ekspres.

Bunjaki je u sportskoj emisiji na televiziji T7, potvrdio da je ta─Źno da se doping koristi u kosovskom fudbalu.

“Doping je veliki problem na Kosovu. Ovu temu mo┼żemo zatvoriti i mo┼żda nec╠üemo o njoj ni raspravljati, ali doping postoji u kosovskom fudbalu, na┼żalost. Taj problem je postojao i ranije i jo┼í uvek postoji. Dobro je razgovarati sa igra─Źima i imati doping centar”, poru─Źio je Bunjaki.

Me─Ĺutim, Bunjaki nije prvi i jedini koji je potvrdio prisustvo te pojave u kosovskom fudbalu.

Kako navodi Gazeta Ekspres, bilo je slu─Źajeva da su biv┼íi fudbaleri priznali da taj fenomen postoji u kosovskom fudbalu, a bilo je i onih koji su nakon povla─Źenja iz aktivnog fudbala ─Źak priznali upotrebu dopinga dok su bili igra─Źi, a kao jedna od zabranjenih supstanci spominajo se “Efedrin”.

Medicinski specijalista u sportu Agron Red┼żepi tako─Ĺe je govorio o toj pojavi jo┼í odavno.

“Da, iz znakova koje sam primetio kod sportista i iz razgovora koje sam vodio sa njima, mogu zaklju─Źiti da neki od njih koriste steroidne doping agense”, istakao je Red┼żepi.

On je objasnio i efekte na korisnike dopinga.

“Efekti tih lekova su anaboli─Źkog tipa, atletski efekat – povec╠üana psihofizi─Źka sposobnost i androgeni efekat – hormonalni efekat ovih preparata gde se kod ┼żena pojavljuju polne karakteristike mu┼íkaraca, a kod mu┼íkaraca sterilnost i impotencija, o┼íte─çenja kardiovaskularnog sistema, urogenitalnog sistema, nervnog sistemaÔÇŽ”, objasnio je Red┼żepi.

Fudbalski savez Kosova (FSK) je reagovao, nakon izjave Bunjakija da se na Kosovu koristi doping, preko sekretara Erolja Saljihua, koji je istakao da na Kosovu nema sportiste koji je optu┼żen za doping.

“Na Kosovu nema nikoga da je optu┼żen za doping. Ako neko zna bilo ┼íta, neka ka┼że imena. Umorni smo od tih spekulacija”, poru─Źio je Saljihu.

Prema njegovim re─Źima, FSK je veoma zainteresovan za uspostavljanje antidoping kontrole na Kosovu, ali su uslovi u─Źinili svoje.

“Razgovarali smo sa lekarima. Oni su bili na antidoping radionicama i zajedno poku┼íavamo da stvorimo laboratoriju. O tome smo razgovarali i sa Ministarstvom sporta. Zatra┼żili smo laboratoriju preko koje bismo uzeli uzorke ovde i poslali ih u inostranstvo”, istakao je Saljihu.

Dodao je i da se FSK potrudio da se suo─Źi sa tom pojavom “haosa”.

“Murat Beri┼ía je bio dva ili tri puta u antidoping asocijaciji. Koliko znam, prosledili smo svim klubovima koje su zabranjene supstance. Ostale zemlje u regionu nemaju laboratorije koje bi mogle da obavljaju preglede, ve─ç ih tako─Ĺe ┼íalju u inostranstvo”, podvukao je Saljihu.

Prema njegovim re─Źima, u ┼íampionatima bi antidoping kontrole trebalo da rade federacije.

“Na me─Ĺunarodnim utakmicama UEFA i FIFA su odgovorne da se bave antidoping kontrolom. Obi─Źno se ranije odlu─Źuje o igra─Źima koji bi trebali da budu podvrgnuti antidoping kontroli, ali, kontrola je posle me─Źa”, zaklju─Źio je Saljihu.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana

´╗┐