Počinje dodjela Nobelovih nagrada

Objavljivanjem imena laureata za medicinu danas počinje dodjela Nobelovih nagrada, a ovogodišnji glavni favoriti su pakistanska tinejdžerka, aktivistkinja i japanski pisac nadrealzima.

Glavni favoriti Nobela za mir 2013. je 16-godišnja Malala Jusafzai, koju su prošle godine talibani ranili u glavu, jer je zastupala pravo žena i djevojaka na obrazovanje. Mlada Pakistanka je u julu održala govor pred Ujedinjenim nacijama, ističući da se neće povinovati teroristima koji žele da je ućutkaju. 

“Za mene je Malala Jusafzai na prvom mjestu”, kazao je za Rojters Kristijan Berg Harpviken, direktor Instituta za istraživanje mira PRIO u Oslu. 

“Nagradu je prošle godine osvojila Evropska unija. Nagradu EU je malo ko shvatio i mnogi su je doveli u pitanje”, naveo je on, dodajući da bi glavni Malalin hendikep mogle biti njene godine. 

Naime, Tavakol Karman, aktivistkinja za ljudska prava iz Jemena, koja je dosad najmlađa dobitnica Nobela, imala je 32 godine kada je osvojila nagradu. Mnogi su tada zamjerali što je prestižno priznanje dodijeljeno tako mladoj ženi. 

Malala danas živi u Londonu. I dalje je izložena prijetnjama talibana. 

Poznati britanski lanac kladionica “Ladborks” najviše šansi za Nobela za književnost daje japanskom piscu Harukiju Murakamiju, čija su specijalnost ljudsko otuđenje i ljubavni jadi. 

Njegova prva knjiga, “Slušaj pjesmu vjetra”, objavljena je još 1979, ali ga je tek roman “Norveška šuma” iz 1987, o subini mladih ljudi koji se ne snalaze najbolje u životu, učinila superzvezdom u domovini i obezbijedila mu široku popularnost u čitavom svijetu. 

Od tada, njegove knjige, kao što su “Sputnik ljubav”, “Kafka na obali” i “1Q84”, koja je prodata u milion kopija u prvom mjesecu od objavljivanja 2009, postali su bestseleri. 

Osim za mir i književnost, Nobelove nagrade će, takođe, biti dodijeljene za medicinu, fiziku, hemiju i ekonomiju. 

Prvi laureat ovogodišnjih Nobela biće poznat koliko sutra kada u Stokholmu bude objavljeno ime dobitnika priznanja za medicinu. Dan kasnije, u utorak, saznaćemo dobitnika nagrade za fiziku, u srijedu za hemiju, a 14. oktobra za ekonomiju. 

Ime dobitnika Nobelove nagrade za mir biće saopšteno u petak, 11. oktobra, u Oslu, dok će Švedska akademija, u skladu sa tradicijom, datum objavljivanja dobitnika Nobelove nagrade za književnost odrediti nešto kasnije. 

Rasprave o nagradama vode se u nastrožoj tajnosti, a detalji tih diskusija objavljuju se u javnosti tek nakon 50 godina. 

Izuzetno je rijetko da “procuri” ime bilo kog dobitnika, premda je 2010. švedski list Svenska dagbladet dobio dojavu da je pionir vantjelesne oplodnje Robert Edvarda osvojio Nobela za medicinu. 

Nobelovu nagradu je od 1901. do 2012. dobilo 838 osoba, od kojih 44 žena, i 24 organizacije. 

Dobitnici nagrade, koja nosi ime po Alfredu Nobelu, švedskom industrijalcu i izumitelju dinamita, dobijaju medalju i ček na osam miliona švedskih kruna (1,20 miliona dolara).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.