Počinju prijave za sezonske poslove u Njemačkoj: DNEVNICA DO 150 EURA, NE MORATE ZNATI NI JEZIK!

Sezonci kojima je namjera da na brzinu zarade odlaskom u inostranstvo, sada imaju idealnu priliku – u Njemačkoj je aktuelno branje šparoga koje može da donese dnevnicu od 150 eura.

Kako piše hrvatski “Poslovni dnevnik“, njemački zemljoposjednici od ove godine izdvajaju minimalno 8,60 eura bruto po satu, što je nešto više nego prošle godine, ali oni koji poznaju tamošnje prilike tvrde da je ta brojka prenapuhana…

Ipak, branje šparoga za njemačke uslove je slabo plaćen posao, pogotovo zbog toga što se radniku od plate odbija novac koji poslodavac izdvaja za ručak i smještaj.

Treba znati da za vrijeme slobodnih sati sezonac treba da radi, živi i spava u zajedničkim prostorijama s drugim radnicima. Sa njima bi trebalo da dijeli sanitarne čvorove i tuševe. Smještaj nije svuda jednak, ali jedno je svima zajedničko – nigdje nije luksuzan. Takođe, iz satnice koja se plaća treba isključiti pauzu, jer se ona u Njemačkoj ne plaća.

Radni dan uglavnom traje 12 do 13 sati. U izuzetnim slučajevima, kada šparoge po toplijem vremenu brže rastu pa ih ima mnogo, radi se i do 20 sati. Može se uzeti jedna ili dvije pauze od 15 minuta za jelo, koji se zatim odbiju od ukupnih radnih sati.

S druge strane, ako pada kiša, može se raditi tek 4 do 5 sati. Posao je vrlo težak, radi se i nedjeljom i praznicima, a kako za branje šparoga treba biti stalno sagnut, posao je samo za one koji nemaju problema s leđima.

Šparoge se beru uglavnom između četvrtog i šestog mjeseca, u zavisnosti od vremena. Međutim, kako su temperature u prošlom mjesecu bile blage, sezona je ove godine već počela.

Riječ je o poslu koji uglavnom obavljaju radnici koji nisu iz Njemačke, a poznavanje njemačkog jezika nije mnogo važno, odnosno, nije preduslov da bi ovaj posao mogao da se obavlja.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook