Podrška IO BKZ Kosova predsjedničkoj kandidaturi muftije Muamera Zukorlića

Poštujuću naše običaje, čestitam Vam na hrabroj odluci da se kandidujete na predsjedničkim izborima, duboko vjerujući da vaše poruke mira, jednakosti i bratstva medju ljudima neće ostati neprepoznate od strane gradjana Srbije.

Ono što posebno imponuje je da je u centru Vaše pažnje kao predsjedničkog kandidata, postavljen čovjek sa svim svojim nadanjima, strahovima i stremljenjima. Prostor jugoistočne Evrope koji je (ne)pravedno stigmatiziran kao politički izrazito nestabilno područje gdje  nacionalni, vjerski i ideološki atavizmi presudno utiču na sudbine pojedinaca  vapi za porukom koja vraća nadu u mirniju budućnost.

Naše tanko pluralističko iskustvo je pokazalo da ovakvih poruka ne manjka, pogotovu u predizborno vrijeme, ali je njihova kasnija implementacija sa pozicije osvojene vlasti do te mjere manjkava da rijetko koja vladajuća garnitura dočeka kraj mandata bez potpuno urušenog legitimiteta.

Politički realizam, životnost pitanja koje obuhvata vaš presjednički program i dokazana iskrenost su prekopotrebna svježina u shvatanju prirode i obnašanju vlasti na ovim prostorima gdje su temelji demokratije još uvijek jako krhki!

Univerzalnošću poruke koju šaljete ni na koji način nije okrnjena njena bošnjačka dimenzija. Naprotiv! Bošnjaci kao narod nikada i nikome u svojoj historiji nisu dali povoda da sumnja u njihovu istinsku posvjećenost suživotu, ekumenizmu i toleranciji. Jednako tako polažu puno pravo da se njihovo nacionalno jedinstvo ničim ne dovodi u pitanju, njihova kulturna i civilizacijska posebnost poštuje a njihova politička volja autentično reprezentuje na svim nivoima vlasti. Bošnjaci Kosova će sa posebnom pažnjom iščekivati Vaš izborni rezultat jer regionalnim pomirenjem kao ključnom stavkom Vašeg izbornog programa dobijaju šansu za mnogo čvršće uvezivanje sa Sandžakom i Bosnom i Hercegovinom.
 
Imajući sve rečeno u vidu, Vaš izborni rezultat se neće mjeriti (samo) apsolutnim brojkama već prije svega simbolikom koju nosi.  Vaša iskrenost je prekopotrebno  vraćanje časti političkom zanatu u Srbiji i garancija svim njenim gradjanima da će imati vlast kao servis a ne kao otudjeni centar moći, Vaša briga za običnog čovjeka da će rješavanje njegovog socioekonomsko statusa biti stvarni a ne deklarativni prioritet, a Vaše nepretnciozno predstavljanje islama regiji i Evropi je prilog prevazilaženju isforsiranog civilizacijskog nesporazuma izmedju Zapada i islamskog svijeta.

Dozvolite mi na kraju da Vam još jednom u svoje lično ime i u ime BKZ Kosova poželim dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću i mnogo uspjeha na predstojećim predsjedničkim izborima u Srbiji.


Prizren,                                                                                           Za BKZ Kosova
19.04.2012                                                                                      Prof. dr. Mehmed Meta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.