Polarna svjetlost obasjala nebo sjeverne Evrope

Međutim, i prije nego što su čestice te oluje stigle do zemlje, polarna svjetlost igrala je nebom iznad Škotske, Irske i Engleske, a naučnici objašnjavaju da su takve pojave rezultat uobičajenih solarnih vjetrova, prenio je AP.

Prema riječima jednog očevica, na nebu sjevera Irske sjvetlost je izgledala poput “zelene i crvene magle”.

Sjeverna sjvetlost se ponekad vidi iznad sjevernog dijela Škotske, ali su takve pojave neuobičajne za sjeveroistok Engleske i Irske.

Na jednom snimku veb kamerom iz Abiska, na krajnjem sjeveru Švedske, prikazane su zelene trake sjvetlosti prostrte preko zvjezdanog neba.

Britanski astronom Džon Mejson izjavio je, na kruzeru “Midnatsol” blizu obala Norveške, da je sjvetlost u utorak uveče igrala po nebu praveći fantastične oblike, od kojih je jedan nalikovao na srce.

Polarna sjvetlost (Aurora borealis) nastaje kada magnetni solarni vjetar udari u magnetno polje Zemlje, pobuđujući elektrone kiseonika i azota.

Geomagnetnske oluje izazivaju nevjerovatne prizore, ali mogu da proizvedu i dosta problema – prekide struje, ometanja radio, TV i telefonskih signala, ali u utorak takvi problemi nisu zabilježeni,

Američka kompanija “Delta erlajns” je iz predostrožnosti preusmjerila neke od svojih letova između Detroita i Azije, kako bi izbjegla eventualne probleme u aviokomunikaciji zbog snažne oluje sa Sunca, navela je američka agencija.

Kanadska svemirska agencija poslala je danas upozorenje na geomagnetsku oluju pošto su stanovnici te zemlje, takođe, mogli da vide spektakularni svjetlosni šou na nebu.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.