Policija je spremna za proteste !

Policija je i ovom prilikom pozvala građane da ne blokiraju puteve.

Kosovska policija navodi da od tog pokreta nije dobila zahtev za odobrenje protesta, kako je to predviđeno zakonom o javnim skupovima, i pozvala građane Kosova da izbegavaju sva dela koja su protivzakonita i da ne postanu žrtve provokacija.

U saopštenju Kosovske policije se navodi da je pripremljen operativni plan nazvan “Slobodna kretnja 2”, za djelovanje u slučaju da dođe do pokušaja blokade tih prelaza.

Taj plan, kako ističe policija, ima za cilj obezbjeđivanje opšte sigurnosti na Kosovu, povećanje stepena bezbjednosti, omogućavanje slobodnog kretanja ljudi i robe u mjestima gdje je najavljeno održavanje protesta u regionima Prištine i Gnjilana.

Policija će, kako najavljuje, djelovati u skladu s ovlašćenjima koja ima po Ustavu i zakonu.

Pokret “Samoopredeljenje” je pozvao građane Kosova da danas u 13 sati protestuju mirno i da blokiraju puteve koji vode ka prelazima Merdare i Bela zemlja, sa ciljem da ne dozvole protok srpske robe na Kosovo.

Tokom protesta 14. januara, u sukobima policije i pristalica Pokreta “Samoopredeljenje” povređeno je oko 80 ljudi, među kojima više od 30 pripadnika kosovske policije.

Protest-2

Kosovski intelektualac i borac za ljudska prava i slobode Adem Demaći izjavio je da ne podržava način na koji pokret Samoopredeljenje pokušava da rješi pitanja reciprociteta sa Srbijom i ocjenio da je taj pokret kriv za ono što se dogodilo 14. januara u blizini prelaza Merdare i Bela zemlja.

U izjavi za RTV 21 Demaći je ocjenio da protest Samoopredeljenja od 14. januara nema ničeg zajedničkog sa mirnim protestima i da je Samoopredeljenje izabralo “nedemokratski put za rješavanje problema”.

“Glavni krivac za to (primjenu sile od strane policije) je Samoopredeljenje, koje je prema mom mišljenju ušlo u neprilike bez ikave potrebe. Ja sam i protiv protesta najavljenih za 22. januar”, kazao je Demaći.

Prema njegovim riječima, to što je viđeno 14. januara šteti Kosovu i kao državi.

“Ono što čini Samoopredeljenje nije u skladu sa mirnim demonstracijama. Lično se ne slažem ni sa kakvim nasiljem i protiv sam nasilja”, kazao je on.

Demaći je ocjenio da Samoopredeljenje ne može lako smjeniti Hašima Tačija sa mjesta premijera Kosova.

“Hašima nije lako smjeniti, onako kako misli Samoopredeljenje. Nađite mi nekog lidera koji će ga zamjeniti”, kazao je Demaći ističući da je aktuelni premijer izuzetno vješt i da ume da se snalazi u svim situacijama.

Demaći je u nekim od ranijih intervjua kazao kako je do razlaza između njega i lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija došlo zbog aktivnosti tog pokreta nakon proglašavanja nezavisnosti Kosova, koje je Demaći ocjenio neprimjerenim i štetnim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.