Politiko: Ništa što Kurti planira da uradi neće biti lako

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti glavni je kandidat za mesto premijera Kosova, nakon što je njegov Pokret osvojio većinu na parlamentarnim izborima ali Kurti ne smatra da je to bila samo pobeda na izborima, već i revolucija, piše Politiko.

Ovaj medij navodi da “inspirisana levičarskim antikolonijalističkim pokretima zemalja u razvoju, Kurtijeva organizacija je drugačija od partija koje su imale vlast na Kosovu i drugim balkanskim zemljama u skorijim decenijama”.

Njegova namera je da uništi njihov model vladanja – sistem endemičnog kronizma i korupcije u sprezi sa organizovanim kriminalom, navodi Politiko i dodaje da ukoliko Kurti uspe u svojoj nameri, mogao bi da podstakne slične balkanske pokrete, koji bi izazvali političke elite stvorene tokom konflikata devedesetih.

“Pokrećemo novu eru u kojoj je vlada svesna da ne raspolaže sopstvenim novcem, već da on pripada narodu. Nova kultura dobrog vladanja je ključ za našu revolucionarnu pobedu, što je dan, za koji verujem, da predstavlja početak budućnosti Kosova”, rekao je Kurti, prenosi Politiko.

Uz konstataciju da “ nije važno kako će se Kurti postaviti samo za budućnost Kosova , nego i za zamrznuti konflikt sa Srbijom” na sajtu se navodi da “ukoliko se odnosi između dve strane pogoršaju, stabilnost čitavog Zapadnog Balkana će se dovesti u pitanje”.

Ništa što Kurti planira da uradi neće biti lako. Niti on, niti njegova partija, nikada nisu vodili Vladu.Politička elita koja je do sada vladala neće se olako predati i prepustiti vlast, zaključuje Politiko.

Dijalog između Prištine i Beograda koji je podržala Evropska unija prekinut je zbog napetosti pre više od godinu dana. Senka i dalje vlada čitavim Zapadnim Balkanom, jer je EU ove godine odbacila zahteve Severne Makedonije i Albanije da započnu pregovore o pristupanju.

Kurti, međutim, kaže da će politika njegovog Pokreta imati pozitivan efekat prelaska, poboljšavajući javne usluge i ojačati javnu borbu protiv korupcije. On obećava i staviće van snage sistem u kojem, prema njegovim rečima, ljudi opstaju oslanjajući se na nepotizam i stranačku pripadnost.

Otkako je učestvovao u politici skoro dve decenije, Kurtija je uhapsila Srbija i osuđen je bio kućnim pritvorom od strane kosovskih vlasti. Bacao je suzavac u skupštinskoj sali, a zapadne vlade su ga ignorisale zbog žestokih kritika međunarodnih zvaničnika i podrške referendumu o ujedinjenju Kosova sa Albanijom.

Kurti je umirio veliki deo tog radikalizma tokom izborne kampanje, od koje je na kraju osvojio više od 26 odsto glasova. Od tada Pokret vodi koalicione pregovore sa tradicionalnom strankom Demokratskim savezom Kosova o formiranju vlade. Ti razgovori nisu bili laki, ali očekuje se da će u novoj godini stvoriti koaliciju, sa Kurtijem na čelu, navodi Politiko i podseća su od pobede na izborima, ambasadori zapadnih zemalja na Kosovu dočekali Kurtija i on je započeo niz putovanja u ključne prestonice Evrope kako bi se sastao sa visokim zvaničnicima.

“Kao premijer dugujem svim građanima Kosova”, rekao je Kurti na pitanje o kosovskim Srbima, koji i dalje održavaju čvrste veze sa Beogradom. “Za većinu stanovnika Kosova dve su brige iste – posao i pravda”, rekao je on.

„Kosovo nije problem sa kojim bi trebalo da se bavi Srbija. Kosovo ima problem i njegovo ime je Srbija “, dodao je Kurti.

Obećao je da će uložiti velike napore na uspostavljanju vladavine zakona. Prema njegovim rečima, državni tužilac će biti najpoznatija osoba na Kosovu, a ne političar, prenosi Politiko.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.