POSLJEDNJA ŽELJA STOGODIŠNJAKINJE: “Djeco, nahranite cijelo selo”

Dominikanska porodica Vargas, koja živi u SAD-u, priredila je veliku rođendansku zabavu za svoju baku i prabaku Domitilu. Svi su bili pozvani, a onda je starica, koja je bila majkom 14-tero djece, te je doživjela da vidi brojnu praunučad, svima njima dala posljednja uputstva šta moraju napraviti jednom kada napusti ovaj svijet.

Iako je čitav svoj život provela u SAD-u, Domitila je zatražila da njeno tijelo polože u rodnom selu, Gaspar Hernández, u Dominikanskoj republici. Osim toga, naredila je svim svojim potomcima kako moraju nahraniti cijelo njeno selo. Jasno je dala do znanja kako želi da svi stanovnici tog skromnog mjesta piju i jedu, u spomen na njeno ime.

Nakon što je Domitila preminula, njena su djeca postupila kako je od njih tražila. Cijela porodica uputila se u rodno selo svoje bake kako bi izvršila njenu posljednju želju. Herman Vargas, menadžer restorana u SAD-u i njen sin, preuzeo je na sebe organizaciju i troškove posljednje gozbe u Domitilinu čast.

Za tu je namjenu Domitila ostavila novac, a svoj su doprinos dali i ostali članovi porodice. Prvobitno su planirali obrok za 500 ljudi, međutim, na sahrani se pojavilo njih 710. Domitila je dobila ispraćaj o kakvom će se u njenom selu još dugo pričati.

“Željela je da je upamte kao ženu koja je uvijek drugima bila na usluzi. Kao osobu koja je brinula za ljude”, rekla je Domitilina 28-godišnja unuka Jennifer Vargas.

Njen sin, Herman dodao je kako je njegova majka postala siroče u šestoj godini života, imala težak život, ali se nikada nije žalila. Ona je to zaslužila. Jednom mi je prilikom rekla nešto što ću pamtiti do kraja života. “Oni koji žele biti od značaja, služe”. Tek sada shvatam njene riječi”, rekao je Vargas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.