„Postoji agenda po kojoj se ponašaju Vučić i Thaçi“

Srbijanski analitičar Dušan Janjić izjavio je da se iz govora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nije moglo zaključiti da je podjela Kosova isključena.

On je istakao da je očigledno predsjedniku sve teže da o njoj govori.

„Da ona (podjela) nije isključena govori što to stalno ponavlja (ministar spoljnih poslova Srbije) Ivica Dačić i prisustvo (ministra odbrane Srbije) Aleksandra Vulina u prvom redu sa novinarima, koji je takođe zagovornik promjena granica na Balkanu,“ kazao je Janjić agenciji Beta.

On je dodao i da najava predsjednika Kosova Hashima Thaçija o održavanju referenduma o priključenju Preševske doline Kosovu nije ništa drugo nego jedna verzija plana o razgraničenju i podjeli, o kome su raspravljali tokom prošle i početkom ove godine Vučić i Thaçi.

Vučićev prekjučerašnji govor sam po sebi nije odavao utisak sigurnosti, jer nije pokazao snagu koju uobičajeno pokazuje kada je ubeđen u nešto, rekao je Janjić.

„Ipak, verujem da će Vučić preispitati svoju politiku i da će razumeti da to u šta ga guraju, ili sećanja na 90-te, ili njegovi saradnici poput Dačića i Vulina, jeste put u političku propast Aleksandra Vučića, ili ljudska katastrofa Srba sa Kosova. Naravno, i dodatnih 10-15 godina nove izolacije Srbije,“ rekao je Janjić.

On je ocjenio i da u septembru ništa ozbiljno neće biti odlučeno o kosovskom pitanju, iako je tako nešto Vučić najavio, već da će tada Kosovo i Srbija saznati da idu na vanredne izbore.

Janjić je rekao da predsjednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hashim Thaçi, vjerovatno pokušavaju da slijedeće izbore dobiju „udvaranjem na temi nesigurnosti i stabilnosti“, jer je u srpskom slučaju jasno da se opozicija ne snalazi, dok je za Thaçija očigledno da želi da podjeli vlast sa Samoopredjeljenjem.

„Očigledno je da postoji agenda po kojoj se ponašaju Vučić i Thaçi i da zaista žele da taj proces završe kroz jednu strašnu presiju na javnost, najavljujući razne referendume,“ rekao je Janjić.

Optužuje one koji su palili svetla za javnost

On je ocjenio i da je celokupno prekjučerašnje obraćanje Vučića naciji bilo usmereno na prikrivanje događaja koji su se desili za vikend na Kosovu, odnosno da se za održavanje mira i stabilnosti optuže oni koji su palili svetla javnosti, alarmirajući da ima poteza koji vode ka daljem podgrevanju teme o podjeli.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je prekjuče da Srbiju mnogo toga čeka u septembru, ali nije precizirao šta se tačno planira i ponovio da za Kosovo neće biti nikakvog tajnog rješenja i da će se o njemu izjašnjavati građani na referendumu.

Hashim Thaçi preksinoć je na svom profilu na društvenoj mreži Fejsbuk objavio da radi na tome da se omogući referendum o pripajanju Kosovu Medveđe, Bujanovca i Preševa, preneo je portal KoSSev.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana