Potpisano pismo o namjerama za “Auto-put mira”

Finansijska korporacija za međunarodni razvoj u Sjedinjenim Američkim Državama (DFC) potpisala je pismo o namerama zajedno sa Izvozno-uvoznom bankom (EKSIM) za pokretanje procedura za izgradnju auto-puta za koji se očekuje da poveže Niš i Prištinu, prenosi Koha.

Kako se navodi, potpisivanje dolazi samo nekoliko dana nakon što je u Beloj kući u Vašingtonu potpisan sporazum o ekonomskoj normalizaciji između Kosova i Srbije.

U saopšenju DFC-a dogovor je opisan kao istorijski. Ta institucija ga je nazvala “Auto-put mira”, put koji planira da poveže Prištinu i Niš.

Prema saopštenju, projekat koji će povezati Ksovo i Srbiju bio je ključna tačka u pregovorima o normalizaciji odnosa.

“Taj ‘Auto-put mira’ promovisaće ekonomski razvoj i regionalnu integraciju povezivanjem Niša sa Prištinom. Takođe će služiti kao moćan simbol novih, transformisanih odnosa između Kosova i Srbije”, rekao je šef DFC-a Adam Beler.

Izvršna direktorka EKSIM-a Kimberli Rid istakla je da je to je važan korak ka ekonomskoj saradnji Beograda i Prištine.

“Cenim rad predsednika Trampa i celokupne administracije u ovom istorijskom sporazumu”, navela je Rid i dodala da se institucija koju vodi posvetila podržavanju projekata koji unapređuju ekonomski razvoj i zapošljavanje u regionu.

Premijer Kosova Avdulah Hoti pozdravio je današnje potpisivanje pisma o namerama.

“Dobre vesti za ispunjenje sporazuma o ekonomskoj normalizaciji potpisanog u Beloj kući. Projekat će povezati Niš i Prištinu”, napisao je Hoti u objavi na Tviter nalogu.

Kako se navodi u saopštenju, SAD planiraju da tokom meseca pošalju delegacije na Kosovo i u Srbiju kako bi unapredile rad na “Auto-putu mira” i drugim projektima.

Rečeno je takođe da će DFC započeti rad na otvaranju svoje prve kancelarije u regionu.

“Stalno prisustvo DFC-a u Beogradu olakšaće sprovođenje prioritetnih projekata poput ‘Auto-puta mira’ koji će podržati otvaranje novih radnih mesta i ekonomski rast u regionu”, navodi se u saopštenju.

Danas potpisana pisma nisu obavezna, a pratiće ih nadzor nad standardima koji će obaviti obe agencije pre nego što se formalno posvete finansiranju, podseća Koha.

Zadnje iz rubrike VIJESTI

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook