Potpisano pismo o namjerama za “Auto-put mira”

Finansijska korporacija za me─Ĺunarodni razvoj u Sjedinjenim Ameri─Źkim Dr┼żavama (DFC) potpisala je pismo o namerama zajedno sa Izvozno-uvoznom bankom (EKSIM) za pokretanje procedura za izgradnju auto-puta za koji se o─Źekuje da pove┼że Ni┼í i Pri┼ítinu, prenosi Koha.

Kako se navodi, potpisivanje dolazi samo nekoliko dana nakon ┼íto je u Beloj kuc╠üi u Va┼íingtonu potpisan sporazum o ekonomskoj normalizaciji izme─Ĺu Kosova i Srbije.

U saop┼íenju┬áDFC-a dogovor je opisan kao istorijski. Ta institucija ga je nazvala “Auto-put mira”, put koji planira da pove┼że Pri┼ítinu i Ni┼í.

Prema saop┼ítenju, projekat koji c╠üe povezati Ksovo i Srbiju bio je klju─Źna ta─Źka u pregovorima o normalizaciji odnosa.

“Taj ‘Auto-put mira’ promovisac╠üe ekonomski razvoj i regionalnu integraciju povezivanjem Ni┼ía sa Pri┼ítinom. Tako─Ĺe c╠üe slu┼żiti kao moc╠üan simbol novih, transformisanih odnosa izme─Ĺu Kosova i Srbije”, rekao je ┼íef DFC-a Adam Beler.

Izvr┼ína direktorka EKSIM-a Kimberli Rid istakla je da je to je va┼żan korak ka ekonomskoj saradnji Beograda i Pri┼ítine.

“Cenim rad predsednika Trampa i celokupne administracije u ovom istorijskom sporazumu”, navela je Rid i dodala da se institucija koju vodi posvetila podr┼żavanju projekata koji unapre─Ĺuju ekonomski razvoj i zapo┼íljavanje u regionu.

Premijer Kosova Avdulah Hoti pozdravio je današnje potpisivanje pisma o namerama.

“Dobre vesti za ispunjenje sporazuma o ekonomskoj normalizaciji potpisanog u Beloj kuc╠üi. Projekat c╠üe povezati Ni┼í i Pri┼ítinu”, napisao je Hoti u objavi na Tviter nalogu.

Kako se navodi u saop┼ítenju, SAD planiraju da tokom meseca po┼íalju delegacije na Kosovo i u Srbiju kako bi unapredile rad na “Auto-putu mira” i drugim projektima.

Re─Źeno je tako─Ĺe da c╠üe DFC zapo─Źeti rad na otvaranju svoje prve kancelarije u regionu.

“Stalno prisustvo DFC-a u Beogradu olak┼íac╠üe sprovo─Ĺenje prioritetnih projekata poput ‘Auto-puta mira’ koji c╠üe podr┼żati otvaranje novih radnih mesta i ekonomski rast u regionu”, navodi se u saop┼ítenju.

Danas potpisana pisma nisu obavezna, a pratiće ih nadzor nad standardima koji će obaviti obe agencije pre nego što se formalno posvete finansiranju, podseća Koha.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana

´╗┐