Povratak djece u škole još neizvjestan

Nakon ublažavanja privremenih mera preduzetih protiv pandemije koronavirusa neke evropske zemlje donele su odluku o ponovnom otvaranju škola, ali na Kosovu još nije poznat datum povratka učenika u školske klupe, prenosi Koha.

Obrazovne institucije na Kosovu zatvorene su od 11. marta, a Ministarstvo prosvete još nije odlučilo da li će se učenici vratiti u školu kako bi nastavili ovu školsku godnu.

Ministarka obrazovanja Hikmete Bajrami kaže da je teško predvideti da li će se to desiti.

“Razmišljamo o tome kako da završimo godinu, kako da organizujemo test uspeha i test mature. Trudimo se da stvorimo uslove da se deveti razred vrati u školu najmanje na dve nedelje, kako bi se pripremio ispit zrelosti, kao i da se maturanti pripreme za maturski test. Prema mišljenju Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova i Ministarstva zdravlja to će biti izazov“, rekla je Bajrami za Radio Slobodna Evropa

Stručnjaci za obrazovanje na Kosovu naglašavaju da bi ponovno otvaranje škola trebalo da se zasniva na preporukama Nacionalnog instituta za javno zdravlje, kao i prakse evropskih zemalja.

Rinor Kehaja iz instituta “Ed Guard“ kaže da bi Ministarstvo obrazovanja trebalo da razmisli o strukturisanom otvaranju škola.

“Nastavak nastave trebalo bi da bude utemeljen na naučnoj odluci o prenošenju virusa među mladima. Ako je naučnim publikacijama i u praksi drugih zemalja dokazano da je prenošenje između dece mali, onda bi to trebalo da bude polaza osnova za strukturisano otvaranje obrazovnih ustanova“, rekao je on.

Šanse za povratak učenika osnovnih i srednjih škola da nastave tekuću školsku godinu su male, jer se 16. juna školska godina završava za 9. 10. i 11. razred, dok se školska godina za predškolce i učenike od 1. do 8. razreda završava. 26. juna.

Očekuje se da će nova školska godina početi u septembru, ali će uveliko zavisiti od razvoja situacije sa novim talasom pandemije koronavirusa.

Jedan od problema sa kojima se suočavaju škole na Kosovu, posebno one u urbanim sredinama, je veliki broj učenika u učionicama. Broj učenika u razredu se kreće od 30 do 45 u osnovnim i srednjim školama.

Savet roditelja Kosova zabrinut je zbog spremnosti institucija da započnu novu školsku godinu u septembru. Šef ovog saveta Imret Rešiti rekao je za Radio Slobodna Evropa da bi Ministarstvo prosvete trebalo da se pridržava prakse zapadnih zemalja o držanju fizičke distance između učenika u učionicama.

(Kosovo Online)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana