Prakticirajte ovih 12 navika i živjet ćete sretnijim životom

Sreća je poput leptira kojeg svi jure, ali ga samo rijetki uhvate – a želite li biti među sretnicima, određene navike mogu pomoći. Ove navike nije teško ugraditi u svoj život. Toliko su jednostavne da možete početi već danas i brzo osjetiti učinke.

Ovih 12 navika će vas učiniti sretnijima nego ikad.

Možda će trebati neko vrijeme da se naviknete na njih, ali kada postanu dio vašeg životnog stila, iznenadit ćete se koliko radosti i mira donose.

1. Svakodnevno vježbajte zahvalnost
Započnite svaki dan zahvalnog srca. Ovo može biti jednostavno poput toga da svako jutro zabilježite tri stvari na kojima ste zahvalni. To je prekrasan način da se usredotočite na pozitivne aspekte vlastitog života umjesto da razmišljate o negativnima. Svakodnevno vježbanje zahvalnosti pomaže u njegovanju pozitivnog načina razmišljanja, povećavajući sreću i donoseći manje stresa. To je brza i jednostavna praksa, a prednosti su ogromne.

2. Bavite se redovitom tjelesnom aktivnošću
Vježbanje nije samo izgradnja mišića ili mršavljenje, također se radi i o poboljšanju mentalnog zdravlja. Redovita tjelesna aktivnost ubrzava rad srca i oslobađa endorfine, prirodne pojačivače raspoloženja. Bilo da se radi o brzoj šetnji po kvartu, satu joge ili igranju nogometa s prijateljima, pronađite nešto u čemu uživate i neka to postane redoviti dio vaše rutine. Iznenadit ćete se koliko ćete se energičnije i optimističnije osjećati.

3. Dajte prioritet kvalitetnom snu
O dobrom snu se ne može raspravljati, on je neophodan za cjelokupno zdravlje i dobrobit. Kad ste odmorni, produktivniji ste, raspoloženje vam se popravlja i lakše se nosite sa stresom. Ciljajte na 7-9 sati sna svake noći, stvorite umirujuću rutinu odlaska na spavanje, držite spavaću sobu tamnom i hladnom i isključite sve elektroničke uređaje sat vremena prije spavanja. Dobar san je prioritet, a ne luksuz.

4. Održavajte zdravu prehranu
Istina je da ono što unosite u tijelo značajno utječe na to kako se osjećate. Uravnotežena prehrana bogata voćem, povrćem, nemasnim proteinima i cjelovitim žitaricama može poboljšati raspoloženje i razinu energije. Osim toga, važno je ostati hidriran pa pažljivo birajte način ishrane.

5. Njegujte snažne odnose
Mi smo društvena bića. Čvrsti odnosi s obitelji, prijateljima ili kućnim ljubimcima donose radost i dodaju smisao životima. Odvojite vrijeme za one koje volite. Vodite smislene razgovore, smijte se i slušajte ih kada im je potrebno. Upamtite, ne radi se o velikom broju prijatelja, već o kvaliteti vaših veza.

6. Provodite vrijeme u prirodi
Ima nešto nevjerojatno smirujuće u boravku na otvorenom. Svjež zrak, zelenilo, zvukovi prirode – svi oni umiruju um. Bilo da je riječ o šetnji parkom, pješačenju šumom ili jednostavnom sjedenju u vrtu, redovito provodite vrijeme u prirodi. To je sjajan način da se opustite i osvježite svoj duh.

7. Vježbajte svjesnost i meditaciju
Biti prisutan u trenutku može učiniti čuda za raspoloženje – to je svjesnost. Možete je prakticirati bilo kada i bilo gdje, samo se usredotočite na okolinu, misli i osjećaje. Meditacija nekoliko minuta dnevno može pomoći u smanjenju stresa i povećati smirenost. Pronađite mirno mjesto, zatvorite oči, dišite duboko i pustite svoje misli.

8. Ograničite vrijeme pred ekranom
Iako digitalni svijet i tehnologija imaju prednosti, previše vremena ispred ekrana može naškoditi sreći. Dok skrolate društvenim mrežama ili pretjerano gledate TV emisije, lako je izgubiti vrijeme. Ali, stvarni život se događa izvan ekrana. Postavite granice za vrijeme koje ćete provesti ispred ekrana svaki dan. Iskoristite to dodatno vrijeme za aktivnosti koje vam donose zadovoljstvo.

9. Razvijte pozitivno razmišljanje
Misli oblikuju stvarnost – stoga pokušajte uhvatiti sebe kada razmišljate negativno i preokrenite scenarij. Umjesto da kažete ‘Ne mogu’, recite ‘Pokušat ću’. Okružite se pozitivnim utjecajima i afirmacijama. Pozitivan način razmišljanja nije ignoriranje životnih problema, već je riječ o pozitivnijem i produktivnijem pristupu.

10. Posvetite vrijeme brizi o sebi
Briga o sebi nije sebična – neophodna je. U užurbanim životima, izdvajanje vremena samo za sebe je ključno. Čitajte knjigu, okupajte se u vrućoj kupki ili jednostavno mirno sjedite sa svojim mislima. Radi se o tome da radite nešto što vas pomlađuje i čini sretnim. Zapamtite, ne možete točiti iz prazne šalice – stoga se prvo pobrinite za sebe i živite svoj život brigom o sebi.

11. Bavite se onim što volite
Ako ste ikada željeli naučiti svirati gitaru, bubnjeve, klavir ili slikati – nikada nije kasno. Bavljenje hobijem i onime što u vama budi strast čini život zanimljivim i uzbudljivim. Također pomaže u smanjenju stresa i podiže samopoštovanje. Samo naprijed i istražite taj interes. Možda otkrijete sasvim novu stranu sebe.

12. Pomozite drugima i zajednici
Pomaganje drugima čini razliku u njihovim životima i obogaćuje vaš. Volontirajte u lokalnoj dobrotvornoj organizaciji, pružite ruku susjedu ili jednostavno podijelite osmijeh s neznancem. Uzvraćanje donosi osjećaj svrhe i ispunjenja – sreća ne proizlazi iz onoga što dobijemo, već iz onoga što dajemo. Zato, s vremena na vrijeme, dajte malo ljubavi. Iznenadit ćete se koliko može učiniti za vašu dobrobit, donosi MSN.

izvor 24sata.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.