Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski: Kosovo zakucalo region na dno

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je da promena granica, kada je re─Ź o kosovskom pitanju, ne sme dovesti do domino efekta u regionu, prenosi Radio Kim.

“Kosovo je mnogo godina na na┼íoj granici sa nere┼íenim me─Ĺunarodnim statusom. Za 27. juni, posle nekoliko godina, najavljuje se restart tih pregovora”, rekao je Pendarovski u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Od toga kako ─çe se re┼íiti kosovski problem, nagla┼íava, svi u regionu sigurno ─çe osetiti efekte – dobre ili lo┼íe.

“Ne ka┼żem da promena granica ne mo┼że da bude re┼íenje kosovskog problema, ali to ne sme dovesti do domino efekta u regionu i ne sme da dira i zadire u na┼íe granice. Pri tome, tra┼żimo jasne me─Ĺunarodne garancije, ako uop┼íte takvo re┼íenje bude na stolu, i ako bude prihva─çeno u Beogradu i u Pri┼ítini. Nadam se brzom re┼íenju ovog pitanja i iskreno to ┼żelim, jer taj problem, pored drugih, objektivno dr┼żi region zakucan na dno”, naveo je Pendarovski

On smatra da je veoma bitno da konflikt ne bude zamrznut, ve─ç da se re┼íi i da ─Źitav region ide ka Evropi, gde mu je mesto i u institucionalnom smislu.

Dodao je i da je malo rezervisan u kontekstu vremenskog roka za re┼íavanja kosovskog pitanja, jer Amerika, kao klju─Źni igra─Ź u pozadini, ulazi u predizborni period.

“Prakti─Źno smo na nekoliko meseci od ameri─Źkih izbora, a EU je uvek pratila vo─Ĺstvo SAD, ali u ovom trenutku ne vidim da ima sinhronizacije izme─Ĺu EU i administracije u Va┼íingtonu”, rekao je Pendarovski.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana

´╗┐