Priča koja je dirnula i rasplakala mnoge: Jelena u paketu hurmi našla poruku djevojčice Zahre koja želi samo lutku od 2,5 eura

Kupovina pakovanja hurmi iz Irana, Jeleni Ivanović i njenoj mami, uz očekivanu slast, donijela je i dozu gorčine, pišu srpska 24sata.

LutkaIran1Naime, uz hurme, stigla je i poruka djevojčice Zahre, napisana na jeziku farsi (persijski) na poklopcu kutije pakovanja, u kojoj traži od ujaka da joj kupi lutku…

Zdravo, dragi ujače, htjela sam da ti kažem da mi kupiš lutku ako imaš novca. Ako ti srce želi možeš i za Hosein, Abolfazl i Fatemeh, ali ako ne, ne moraš njima ništa, napisala je djevojčica u poruci.

Na istom parčetu kartona napisan je i odgovor: “Zdravo, gospođice Zahra. Ako budem imao novca kupiću, ali vjerovatno neću imati. Tvoja mama bi trebalo da mi pošalje nešto, pa bih kupio nešto za tebe, Hosein, Abolfazl, Fatemeh, Nazanin i Kosar!”

– Bila sam vrlo iznenađena kada sam vidjela da na pakovanju nešto piše. Najprije sam pomislila da je to pisao neki dokoni radnik, a znajući da su hurme iz Irana, šalila sam se sa prijateljima da je možda neka državna tajna. U svakom slučaju sam što prije željela da doznam sadržaj poruke – kaže Jelena.

Da ne bi nagađala, poruku je skenirala i poslala prijateljima koji su porijeklom iz Irana.

– Svojevremeno sam bila u Iranu i upoznala mnoge ljude, a i dok sam boravila u Americi stekla sam puno prijatelja koji su porijeklom iz Irana. Njima sam poslala pismo da pogladaju i prevedu šta piše i oni su mi vrlo brzo odgovorili – priča Ivanovićeva i dodaje da je bila veoma iznenađena i ganuta kada je pročitala prevod.

– Nije riječ samo o poruci djevojčice, već je u pitanju prepiska, puna detalja. Piše, na primjer, da za lutku treba dati 8.000 tomana što je otprilike 2,5 eura. Prijatelji su mi prenijeli da je tekst vrlo grub i pun gramatičkih grešaka, a rukopis je nerazumljiv baš kao da ga je pisalo dijete, kao i da je pun brojki i računanja – naglašava Jelena.

Ona dodaje da joj se stalno vrzma po glavi kako da pošalje lutku, ali kako nema nikakav kontakt ni adresu, to je za sada neizvodljivo.

LutkaIran2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.