Pripadnike plemena Jarawi turisti tretiraju kao životinje u zoo vrtu

Stotine posjetitelja svaki dan dolazi u udaljeno selo na otoku Andaman, sjeverno od Ekvatora u Indijskom okeanu, u kome žive 403 pripadnika plemena koje je u kontakt s ostatkom svijeta došlo tek krajem 1990-ih.

Turisti stanovnicima plemena bacaju ostatke hrane i naređuju im da plešu iako bi pleme u teoriji trebalo biti veoma zaštićeno strogim zakonima, piše Daily Mail.

Na kapiji korz koju se ulazi u rezervat stoji znak na kojem piše: “Nemojte Jarawanima davati hranu. Nemojte ih fotografirati i snimati, u suprotnom ćete biti podložni zakonskim sankcijama pa i oduzimanju kamere”

No, turisti za 350 funti mogu proći kroz rezervat u kojem pleme živi, a policija za 200 funti zatvara oči na eksploataciju.

Posjetioci se obično mogu vidjeti kako bacaju banane i kekse pripadnicima plemena koji stoje sa strane i čekaju, a slične scene mogu se vidjeti u zoološkim vrtovima širom svijeta.

pleme1

Fotoreporter Gethin Chamberlain otkrio je turu, koja se nigdje ne reklamira, ali se prodaje pod izlikom posjete lokalnim špiljama. Navodno su ture veoma popularne među Britancima.

“Za podmićivanje policajca potrebno je dati 182 funte, isto toliko za automobil, vozača, poklone pripadnicima Jarawa, kekse i grickalice”, kazao je Vyas Chamberlainu, koji vodi jednu turu.

Policiji na Otoku naređeno je da uhapse svakog ko fotografira pripadnike plemena. No, oni više vole staviti novac u džep.

Pleme Jarawa je živjelo odvojeno od ostatka svijeta do 1998. godine, kada je jedan pripadnik trebao bolničko liječenje te je pričao drugim pripadnicima o životu izvan plemena. Sada redovno posjećuju druge gradove i naselja.

Denis Giles, urednik novina Andaman Chronicle, kazao je da oni znaju da im je potrebna interakcija s vanjskim svijetom, ali to ne bi trebao biti kulturološki šok. Oni bi sami trebali izabrati ritam kojim će to činiti.

pleme3


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.