Prisluškivani NATO ambasadori u Podgorici

Medojević je najavio da će tim povodom skupštinski Odbor za odbranu i bezbjednost sutra obaviti kontrolno saslušanje šefa diplomatije Milana Roćena i direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) u ostavci Vladana Jokovića.

Pozivajući se na izvještaj NATO-a o napretku Crne Gore za prošlu godinu, Medojević je Tanjugu kazao da postoji problem sa tretmanom stranih diplomatskih predstavnika od strane crnogorskih bezbjedonosnih službi.

On je naveo da je na inicijativu PZP-a, podržanu od ostalih crnogorskih opozicionih stranaka, tim povodom za sutra zakazano kontrolno saslušanje Roćena i Jokovića na sjednici Odbora za odbranu i bezbjednost Skupštine Crne Gore.
Tema kontrolnog saslušanje je NATO izvještaj u kome se konstatuje da crnogorske bezbjedonosne službe ne funkcionišu u skladu sa standardima Alijanse, posebno u oblasti bezbjednosti podataka koje NATO prosleđuje u Crnu Goru.

To je, praktično, nastavak priče o “aferi listing”, odnosno nezakonitom prisluškivanju od strane bezbjedonosnih službi, kazao je Medojević.

On je istakao da će opozicija insistirati da se crnogorske službe bezbjednosti stave pod ustavnu kontrolu, navodeći da trenutno organizovani kriminal ima jak uticaj na te službe.

Jedan od najvažnijih sistema u svakoj državi jeste sistem bezbjednosti, a on u Crnoj Gori ne funkcioniše u ustavnim okvirima i to je nešto što treba svakoga veoma da zabrine, kazao je Medojević.

Direktor ANB Vladan Joković ranije je podnio neopozivu ostavku na tu funkciju, iz, kako je naveo, ličnih razloga, a na tom mjestu treba da ga naslijedi dosadašnji ministar odbrane Boro Vučinić.

U crnogorskoj javnosti ostavka prvog čovjeka tajne službe dovođena je u vezu sa neefikasnosću sistema bezbjednosti da rasvjetli “aferu listing”.

Lukšić je ranije izrazio sumnju da će istraga o “aferi listing” imati rezultata, a kao razlog je naveo deficit funkcionalnosti službi bezbjednosti.

Nakon toga, Joković je podnio ostavku, a došlo je i do promjene na čelu Uprave policije Crne Gore, pošto je dotadašnji direktor Veselin Veljović postavljen na novu funkciju.

Imenovan je za savjetnika za bezbjednost crnogorskog predsjednika, a na čelu policije naslijedio ga je poslanika DPS-a Božidar Vuksanović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.