Problemi sa erekcijom zbog srčane bolesti

Erektilna disfunkcija bi mogla da signalizira da je potrebno nešto više od uzimanja tableta za poboljšanje potencije, ukazuje jedna australijska studija, koja ovaj problem dovodi u vezu sa srčanom bolešću i preranom smrću.

“Što je erektilna disfunkcija veća, povećava se i rizik od srčane bolesti i prerane smrti, bez obzira na to da li je dotičnoj osobi prethodno dijagnozirana neka kardiovaskularna bolest”, ističe Emili Benks, rukovodilac australijske studije, dosad najveće u svijetu koja se bavi vezom između problema s erekcijom i bolesti srca.

Neke ranije studije su utvrdile vezu između teških erektivnih problema, s jedne, i infarkta i šloga s druge strane, ali ovo je prva koja kao rizičan faktor za kardiovaskularne bolesti navodi i blagu ili umjerenu erektilnu disfunkciju.

Australijska studija je obavljena na uzorku od 95.000 ljudi starosti od 45 godina naviše, koji su praćeni tokom dvije do tri godine.

Učesnici su odgovarali na pitanja o svom zdravlju i načinu života, a autori studije su vodili evidenciju njihovih eventualnih hospitalizavcija ili smrti.

Tokom perioda praćenja među ispitanicima su registrovana 7.855 hospitalizacija i 2.304 smrtna slučaja. Emili Benks naglašava da se ispostavilo da su problemi s erekcijom bili indikatori često na prvi pogled neuočljivih, “tihih” srčanih problema.

“Ovi rezultati nam govore da svaki čovjek koji pati od bilo kojeg stepena erektile disfunkcije, treba da potraži ljekarsku pomoć za taj problem što je prije moguće, kao i da insistira na provjeri zdravlja srca”, ističe Rob Grenfel, direktor za kardiovaskularno zdravlje pri australijskoj Fondaciji za srce.

Problemi s erekcijom su veoma česti. Otprilike svaki pet muškarac na svijetu pati od blaže ili teže erektilne disfunkcije poslije 40. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.