Profesor ustavnog prava Kosova: Thaçi treba da raspiše izbore u roku od 45 dana

Profesor ustavnog prava u Prištini Mazlam Baraliu izjavio je da posle današnje ostavke premijera Ramuša Haradinaja, predsednik Kosova Hašim Tači treba da raspiše vanredne parlamentarne izbore koji treba da se održe u roku od 45 dana.

„Predsednik Kosova treba da proglasi izbore u roku od 45 dana i oni moraju imati karakter prevremenih ili vanrednih izbora. U zakonskim rokovima trebalo bi da ih organizuje sekretarijat Izborne komisije“, rekao je Baraliu za agenciju telegrafi.com.

Po odredbama Ustava Kosova, predsednik ima zakonsko pravo da pre objavljivanja odluke o raspisivanju vanrednih izbora, iz redova vladajuće koalicije predloži novog mandatara, koji bi u roku od 15 dana obavestio predsednika može li da obezbedi dovoljno glasova za izglasavanje nove Vlade ili ne.U slučaju da mandatar ne može obezbediti potrebnu podršku za formiranje kabineta, predsednik Kosova ima pravo da poveri mandat drugom članu vladajuće koalicije.

U slučaju da ni taj kandidat ne može da obezbedi podršku u parlamentu, predsednik zakazuje vanredne i prevremene parlamentarne izbore.

Skupština Kosova može dvotrećinskom većinom da izglasa svoje raspuštanje.

Međutim, u aktuelnim odnosima unutar vladajuće koalicije koja ima samo 53 glasa u parlamentu, nemoguće je da neko od budućih mandatara obezbedi potrebnu većinu od 61 glasa, tako da je najizglednija opcija da predsednik Tači odmah odluči da raspiše prevremene i vanredne parlamentarne izbore.

Predsednik Vlade Kosova Ramuš Haradinaj podneo je danas ostavku na tu funkciju pošto je dobio poziv da u svojstvu osumnjičenog, dodje u Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana