Pronaći i sankcionisati izvršioce napada na bošnjačke studente u Leposaviću

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević uputio je pisma Ivici Dačiću, predsjedniku Vlade Republike Srbije i ministru unutrašnjih poslova, i Aleksandru Vulinu, ministru bez portfelja zaduženom za Kosovo, u kojem skreće pažnju na slučaj napada na studente Bošnjake u Leposaviću na sjeveru Kosova.

Bošnjačko nacionalno vijeće traži da se počinioci pronađu i procesuiraju, a da Vlada Republike Srbije i Ministarsto unutrašnjih poslova, u skladu sa svojim ovlašćenjima, učine sve da se slične situacije ne događaju.

“Studenti Semir Kadrić, Erman Krkušić, Džejlan Malić i Kenan Kadrić su napadnuti u kafiću koji se nalazili u neposrednoj blizini fakulteta na kom studiraju.

Njih je napala grupa od dvadesetak mladića koja ih je vređala na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, a jedan od studenata je dobio i batine. Također, ovi studenti dobili su prijetnje da se ne smiju pojavljivati na fakultetu. Iako je ovaj slučaj prijavljen policiji i fakultetu na kome studiraju, odgovor nisu dobili”, navedeno je u dopisu predsjednika BNV-a koji je predstavničko tijelo Bošnjaka u Srbji.

Pomenuti studenti su uputili pismo Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća u kome se traži pomoć u pronalaženju rješenja za ovaj slučaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.