Proširen sastav Bošnjakog savjeta Kosova

isakcerim 1

U petak, 27. 04. 2012. u Prištini, potpisan je sporazum o pristupanju NVO “Pokret za Evropsko Kosovo FUTURA-KOS 10” iz sela Rvatska, Bošnjačkom savjetu Kosova, zajedničkom krovnom udruženju bošnjačkih nevladinih organizacija na Kosovu.

Potpisnici sporazuma su Isak Meta, predsjedavajući BSK-a i Ismet Salković, predsjednik NVO “Pokret za Evropsko Kosovo FUTURA-KOS 10” – Rvatska.

Poslije svečanog potpisivanja, članovi predsjedništva BSK, pored I. Mete, Sahit Kandić i Edis Huduti, sa rukovodstvom NVO-a iz Rvatske I. Salkovićem i Mirsadom Salković, razmotrili su niz pitanja o mogućim zajedničkim projektima i saradnji.

Kao što je poznato, Rvatska je bošnjačko selo na krajnjem sjeveru Kosova u opštini Leposavić.

Bošnjaci u Rvatskoj inače žive u veoma otežanim uslovima i svakodnevnom bezbjednosnom riziku, s obzirom da je situacija na sjeveru Kosova več preko jedne decenije bremenita mnogim problemima, koji su samo kulminirali u posljednjoj godini dana.

 Iz Rvatske je, da podsjetimo, bio i mučki ubijen krajem 2010., Šefko Salković, na dužbnosti komesara CIK-a. On još nije proglašen narodnim herojem, iako su bošnjački članovi Konsultativnog viječa zajednica Kosova prije gotovo godinu dana to pismeno zatražili od predsjednice Kosova. Kako je i ovom prilikom istakao prisutni Sahit Kandić, član KVZK i predsjedništva BSK, na zadnjoj sjednici Vijeća, ponovo su bošnjački članovi oficijelno postavili pitanje predsjednici u vezi ove (njene) odluke.

 

H. B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.