Proslava Bajrama i ove godine često na način koji nema veze sa vjerskom tradicijom

U Bosni i Hercegovini je postala praksa da se najveći islamski blagdan Bajram proslavlja na način koji, u najmanju ruku, nema nikakve veze sa vjerskom tradicijom i onim što se traži od vjernika. Tako je i ove godine…

Kako se može zaključiti iz najava po medijima i na uličnim plakatima te po obavijestima istaknutim na ugostiteljskim objektima “bajramske proslave” se planiraju organizirati ove sedmice uz potoke alkohola, koji je u islamu najstrože zabranjen, a naravno tu su i različiti zabavljači – pjevači i pjevačice.

Podsjetimo, Islamska zajednica u BiH najoštrije je u više navrata osudila opisani način proslave ovog vjerskog praznika.

Prošle godine, IZ u BiH je izdala i poseban dokument o ovom pitanju u kojem, između ostalog, stoji:

“Haram je (veliki grijeh) zloupotreba islamskih simbola i blagdana kao što su dva bajrama u svrhu oglašavanja tzv. bajramskih sijela, derneka, partiya, fešti i sl. koje vrše pojedine ugostiteljske radnje i kafići dovodeći najveći islamski blagdan Bajram u vezu s kafanskim ambijentom pijanki, terevenki i šerijatom zabranjenih oblika zabave, često uz učešće pjevača i pjevačica iz drugih kultura i sredina koji ne osjećaju i ne razumiju duh i smisao Bajrama.
Bajram je blagdan radosti u kojemu se muslimani na primjeren, duhu islama saobrazan način, raduju i vesele nakon obavljenog ibadeta Bajram-namaza i iskazane ljubavi, predanosti i odanosti Uzvišenom Allahu i vrijednostima Njegove vjere.

Oni koji organiziraju, učestvuju ili na bilo koji način podupiru spomenutu zloupotrebu, skrnaveći vrijednosti i kulturu Bajrama, čine veliki grijeh i zaslužuju našu osudu i gnušanje.

Zato pozivamo muslimane da se ne odazivaju šejtanskim pozivima, da ne učestvuju u spomenutim haram sijelima i dernecima, te da i ubuduće izbjegavaju objekte u kojima se dešavaju takva skrnavljenja.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.