Protesti na Kosovu: Traži se hitna ostavka Vlade

Juče je ispred zgrade Ureda za elektrodistribuciju Kosova nekoliko stotina građana održalo antivladine proteste, javlja Agencija Anadolija. Okupljeni građani su protesnom šetnjom do glavne zgrade Vlade Kosova željeli izraziti nezadovoljstvo visokim stepenom korupcije.

Tokom protesta, okupljeni građani su ispred zgrade Vlade Kosova uzvikivali slogane kojima su tražili hitnu ostavku vlade. Ovo je u prethodna tri mjeseca osmi put da građani Kosova organizuju proteste nakon što je ogroman broj domaćinstava dobilo “neobično visoke račune za struju”.

Proteste je podržalo nekoliko važnijih ustanova, a posebnoudruženja penzionera i studenata. Bivši savjetnik predsjednika Kosova Ilir Deda kazao je: “Vlada je odgovorna za navedeni problem, te treba poduzeti mjere kako građani ne bi pribjegli još oštrijim mjerama”.

Jedan od organizatora protesta Avni Zogjani izjavio je da su ovim protestima građani političarima na Kosovu željeli poručiti da će svaki put reagovati na nepravdu i korupciju u zemlji. Napomenuo je da će i narednih sedmica nastaviti sa protestima, ističući kako premijer treba podnijeti ostavku.

Protesti su uz jake mjere sigurnosti prošli bez incidenata, te će biti nastavljeni naredne sedmice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.