Švarcenberg: Sjever Kosova kao Južni Tirol

Pitanje statusa zajednice srpskih opština na Kosovu moglo bi da se riješi po ugledu na veoma povoljne primjere autonomija, koje, između ostalih, uživaju Austrijanci u Južnom Tirolu ili Šveđani na Olandskim ostrvima, kaže ministar spoljnih poslova Češke Karel Schwarzenberg.

On je ocjenio i da dijalog Beograda i Prištine dobro napreduje, ide se polako, ali obe strane su svojom posvećenošću dale razlog za nadu.

Schwarzenberg, takođe, vjeruje da je poslije izvesnog vremena moguća i potpuna normalizacija odnosa.

“Neće se to dogoditi tako brzo, jer u ovom slučaju postoje veoma duboke traume, koje ne mogu da se prevaziđu za svega nekoliko godina”.

Komentarišući uslove ponuđene Srbiji, koji po potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću ne ostavljaju “ni jedan odsto šanse”, ministar podsjeća na situaciju kad su Njemci poslije Drugog svijetskog rata izgubili Šleziju i Istočnu Pomeraniju.

“Prošlo je četrdeset godina da to prihvate. Dakle, potrebno je vrijeme”, kaže on. Upitan da li srpska zajednica na Kosovu ima pravo da dobije veći autonomni status, Schwarzenberg kaže da u originalnom planu koji je predložio Marti Ahtisaari upravo postoji tako nešto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.