Prve aktivne vojne jedinice SAD uskoro na Kosovu

Sjedinjene Američke Države tokom ove godine poslaće na Kosovo svoju prvu aktivni vojnu jedinicu u posljednjoj deceniji, koja će zamijeniti pripadnike Nacionalne garde i rezerviste, pišu američki mediji.

Američka 525. borbeno-izviđačka brigade iz baze Fort Brijeg u Sjevernoj Karolini poslaće nekoliko stotina svojih pripadnika na Kosovo.

Brigada, koja važi za veoma iskusnu, već ima dio svog ljudstva stacioniranog u Avganistanu, gdje se nalaze dva bataljona vojnih obavještajaca, a odlazak na Kosovo bi mogao da se očekuje u narednih nekoliko mjeseci.

Komandant brigade pukovnik Ksavijer Branson kazao je za lokalni list Fej observer da će odlazak na Kosovo biti izazov za njegove ljude, koji su se pripremali da odu u Avganistan.

Prema njegovim riječima, dok borbe uopšte nisu neuobičajene u Avganistanu, na “Kosovo takoreći ne postoje”.

Pukovnik je dodao da će glavni posao vojnika biti da zajedno sa lokalnim zvaničnicima pomognu sobodu kretanja između etničkih enklava.

Branson je već bio na Kosovu krajem devedesetih i sadašnje stanje na tom prostoru ocjenjuje kao mnogo bolje.

Kada pripadnici 525. američke brigade dođu na Kosovo, tu će biti još i vojnici iz Njemačke, Turske, Poljske, Ukrajine, Jermenije i Maroka.

Misija vojnika iz Sjeverne Karoline trajaće devet mjeseci “po turi”. Među novim vojnicima SAD, koji bi ovog proljeća trebalo da dođu na Kosovo, nalaziće se i pripadnici jedinice vazduhoplovaca iz Nacionalne garde u Juti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.