Tači želi mandat predsjednika Kosova

Politički analtičari smatraju da poslednje saopštenje Predsedništva Demokratske partije Kosova u kojem podržava zahteve Komisije za izmene dopune Ustava Kosova da dobije novi mandat i proširi delokrug izmena, u suštini znači odlaganje izbora za predsednika Kosova za sledeću godinu.

Analitičar Nedžemedin Spahiju ocenio je za Zeri da su članovi najveće političke partije odavno pokazali nameru da odlože predsedničke izbore i da stav da se Komisiji produži mandat doprinosi tome.

“Da DPK želi da odloži predsedničke izbore do 2013. godine više je nego evidentno, jer je premijer zainteresovan da završi mandat i da se kandiduje za predsednika”, kazao je Spahiju.

On je ocenio da premijer Tači ne želi da zbog vršenja funkcije premijera tokom 2012. “dozvoli da mu izmakne” položaj predsednika Kosova.

Ardijan Artifaj iz Instituta za istraživanje i razvoj politika Kosova (KIPRED) smatra da davanje novog mandata Komisiji za izmene i dopune Ustava znači produženje rada na izmenama Ustava, što može dovesti do odlaganja predsedničkih izbiora.

Član Predsedništva opozicionog Demokratskog saveza Kosova Kujtim Šalja pak smatra da i dobijanjem novog mandata Komisija može da na vreme završi posao, kako bi se na jesen ili zimu ove godine održali predsednički izbori.

Poslanica “Samoopredeljenja” Aljma Ljama smatra da DPK nastoji da se predsednički izbori odlože do 2013. kako bi se u toj godini mogli da istovremeno održe, pored njih, i parlamentarni i lokalni izbori.

Sadašnja predsednica Kosova Atifete Jahjaga bi prema Ustavu Kosova trebalo da ima mandat do 2015. godine. Međutim, političkim dogovorom DPK, DSK i Alijanse za budućnost Kosova koji je doprineo prevazilaženju političke krize nastale nakon odluke Ustavnog suda da je izbor Behdžeta Pacolija za predsednika bio u suprotnosti sa Ustavom i zakonima na snazi, dogovoreno da se izbori za predsednika Kosova održe tokom 2012. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.