Rama: Mini Šengen je prilika za uklanjanje granica, ali dok to Priština shvati proći će godine

Albanski premijer Edi Rama rekao da je “mini Šengen” prilika za uklanjanje granica između Albanije i Kosova, i dodao da je ta ideja inicijalno potekla od nekadašnjeg predsednika vlade u Tirani Fatosa Nanoa, prenosi Reporteri.

“Prvi regionalni šengen artikulisao je Fatos Nano u vreme kada je to delovalo suludo. Sada su stvoreni uslovi za to. Regionalni šengen znači uklanjanje granice između Albanije i Kosova, ali dok oni na Kosovu to shvate, godine će proći, a Kosovo će izgubiti vreme”, rekao je Rama.

On je dodao da je među liderima država članica bio upravo on taj koji je gurao tu ideju.

“Mini Šengen je ideja koju sam prvo progurao i imam svedoke za to. Otkako smo se prvi put okupili u Berlinu”, rekao je Rama.

Rama je rekao da bi dijalog sa Srbijom Kosovu trebalo da bude prioritet, kako bi se podiglo na viši nivo u ekonomskom i socijalnom pogledu.

“Moramo da vidimo kako će se proces odvijati na Kosovu. Za mene je budućnost Kosova bez odlučnosti da se dijalog okonča nejasna, ne u smislu nezavisnosti već u smislu kapaciteta koji mogu biti dostupni za podizanje Kosova na viši nivo, u ekonomskom i socijalnom aspektu”, rekao je Rama.

Na pitanje o kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, Rama je rekao da neće odgovoriti pre 26. aprila, dana nakon parlamentarnih izbora koji se održavaju u toj zemlji.

“Ne komentarišem Kurtija. Nemam komentara o Kurtiju do 26. aprila. Tada mogu da govorim”, rekao je Rama.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook