Ramadan Muja “moćniji” od Vrhovnog suda

Tri javna tužioca opštine Prizren su juče svjedočili u slučaju Muja, rekavši da je predsjednik opštine Prizren Ramadan Muja spriječio implementaciju odluke tužilaštva 2006. godine koja priznaje opštinu Prizren kao legitimnog vlasnika jedne nekretnine.

Ramadanu Muji je u tome pomogao i direktor direktorijata za geodeziju Kadri Ukimeri, također optužen u ovom slučaju. Nad tim nekretninama je imao vlasništvo i Minir Krasniqi, direktor direktorijata za administraciju u Prizrenu. I Krasniqi je jedan od optuženih.

U četvrtak su u osnovnom sudu u Prizrenu u predmetu protiv predsjednika opštine Prizren, Ramadana Muje i pet njegovih zvaničnika svjedočila tri javna advokata opštine Prizren, koji su ovu funkciju vršili od 2006. godine pa sve do sada.

Oni su bili pitani zašto nije primjenjivana odluka Vrhovnog suda iz 2006. godine, kojom opština Prizren postaje legitimni vlasnik dvije parcele.

2006. godine je Vrhovni sud proglasio opštinu Prizren vlasnikom dvije parcele, sa brojem 8617 i 8619. Parcele su površine od 20.65 i 6.22 ara, dok je njihova vrijednost procjenjena na 50 hiljada eura.

Prema stavkama optužnice, Muja tri godine uzastopno od 1. jula 2008. godine do 29. novembra 2011. godine, zajedno sa direktorom za geodeziju nisu sproveli ovu odluku jer je na tim parcelama imao svoj udeo vlasništva i direktor za administraciju opštine Prizren Minir Krasniqi.

Muja, Ukimeri i Krasniqi se sumnjiče za zloupotrenu položaja i ovlašćenja. Zajedno sa njima sa istim optužnicama su i Sadik Paçarizi, direktor direkcije za urbanizam i prostorno planiranje, kao i Abdullah Tejeci i Avni Ademaj koji su u različitim periodima vodili direkciju za geodeziju i katastar.

Osim toga što nisu primjenjivali odluku Vrhovnog suda oko zemljišta , prema navodima optužnice, da bi donijeli matrijalnu korist drugima oni su u pojedinim momentima koristili zemljište pod upravom Kosovske Agencije za Privatizaciju koje su izdavali na korišćenje.

Ova djela su Muja i njegovi direktori činili u periodu između 2008 i 2012. godine.

Bivši opštinski tužilac  Eqrem Muqaj je u momentu kada je sud donio odluku o zemljištu, zvanično zatražio izvršenje predmeta Vrhovnog suda oko opštinske imovine.

On je naglasio da je  bio obaviješten i Ramadan Muja, i rekao da je ova zemljišta u svom vlasništvu imao lično direktor za administraciju u opštini Minir Krasniqi.

“Preko pisma sam obavijestio direkciju za javnu administraciju, koji je kasnije obavijestio predsjednika Muju i direktora za urbanizam i katastar Kadri Ukimerija, postoji papirologija o ovom protokolu”, izjavio je svjedok Muqaj.

Prema Eqremu Muçaju odgovorna osoba za sprovođenje odluke Vrhovnog suda je bio direktor Kadri Ukimeri.

Optužnica podignuta protiv Muje i njegovih direktora kaže “Muja je naredio Ukimeriju da ne izvršava potrebne katastarske promjene koje će opštinu Prizren učiniti legitimnim vlasnikom ovih  parcela”.

Ukimeri nije, po navodima optužnice poduzeo akcije da bi ih uknjižio kao opštinske parcele.

U četvrtak je također svjedočio i bivši javni tužilac opštine Prizren u periodu od 2008-2011. godine, Agron Hoxha, koji trenutno radi kao sudija.

“Taj predmet se trebao završiti, iako je jedan od opštinskih zvaničnika bio vlasnik zemljišta, a to je bio Minir Krasniqi. Ja kao javni tužilac  tražio sam da se poštuje oluka Vrhovnog suda. Razlog zašto nije sprovedena je taj, što je on bio opštinski zvaničnik”, izjavio je svjedok Hoxha ispred sudskog viječa.

Optuženi Minir Krasniqi je izjavio da je odluka Vrhovnog suda donesena u momentu kada on nije bio direktor, i dok opštinu nije vodio PDK već LDK sa Eqremom Kryeziu na čelu.

Krasniqi je upitao bivšeg tužioca Hoxhu zašto nije podnio prijavu za nesprovođenje odluke Vrhovnog suda o parcelama protiv Eqrema Kryeziu i tadašnjeg advokata opštine Eqrema Muçaja, međutim sudsko viječe nije dopustilo Hoxhi da odgovori na ovo pitanje.

U četvrtak je ispred sudskog viječa izašao i trenutni javni opštinski tužilac Besim Morina. I on je kao i njegovi predhodnici odmah nakon preuzimanja svoje dužnosti zatražio sprovođenje odluke Vrhovnog Suda oko parcela 8617 i 9619.

“U momentima o kojima govorimo, opština Prizren je legitimni vlasnik tih parcela. Na njima je nekoliko lokala dok sam ja kao javni advokat zatražio da se vrate u vrasništvu opštine”, izjavio je Morina.

On je također izjavio da ne zna šta se prije dešavalo sa parcelama, jer u tom periodu nije bio javni tužilac opštine Prizren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.