Raspored obroka te unos kalorija bitan za plodnost

Istraživanje je rađeno na 60 žena dobi 25 do 39 godina koje su imale normalnu tjelesnu masu i dijagnosticiran im je sindrom policističnih jajnika. Studija je provođena tokom 12 nedelja. Ispitanice su podijeljne u dvije grupe koje su unosile 1.800 kcal dnevno, no, razlika je bila u vremenu konzumacije najobilnijeg obroka.

Jedna skupina unosila je najviše kalorija, (980 kcal ), za doručak dok ih je druga unosila za večeru. Autori studije ispitivali su da li se drugačijom raspodjelom kalorija u obrocima može uticati na razinu glukoze i hormona u krvi. Ispitanice su vodile dnevnik prehrane.

Rezultati studije pokazali su da je najvećim unosom kalorija tokom doručka razina glukoze te inzulinska rezistencija bila manja za 8% u odnosu na grupu koja je imala bogati večernji obrok.

Nadalje, autori studije istaknuli su kako je plodnost u žena koje su unosile bogatiji doručak povećana, u odnosu na drugu grupu, zbog pojačane ovulacije. Rezultati ukazuju na važnost preraspodjele i unosa većih količina kalorija u jutarnjem obroku pri čemu je također uočen značajan doprinos smanjenju simptoma policističnih jajnika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.